måndag 14 april 2014

Golden Dolphin och Sanok

Italienska Viberti i Turin trodde att framtidens snabba persontransporter skulle ske med buss och presenterade på mässan i Genéve 1956 en prototyp, den fantastiska "Golden Dolphin". 
Den strömlinjeformade karossen byggdes på ett chassie av aluminium som sedan kläddes med plåt och plexiglas. För att säkerställa stabiliteten i höga farter fanns aerodynamiska fenor bak på bussen. Bussen hade individuell hjulupphängning, skivbromsar och hydromekanisk kraftöverföring. Axelavståndet var bara 5,85 m, men tack vare stora överhäng fram och bak var totallängden 11,5 m.För resenärernas bekvämlighet var bussen luftkonditionerad och utrustad med bar, radio, TV och toalett.
Företaget hävdade vid presentationen att det i bussen satt en gasturbinmotor på 400 hk som skulle ge den en toppfart på 200 km/h. Detta ifrågasattes dock då man inte ville öppna motorrummet. Ingen har heller sett bussen rulla för egen maskin.


En annan intressant prototypbuss med kort hjulbas (4,7 m) och rejäla överhäng var polska SFW-1 Sanok från slutet av 50-talet. 

Vad är bak och vad är fram?


Jo, i det stora överhänget (bakdelen alltså) satt en 6-cylindrig bensinmotor på 4,2 l och 95 hk.


Och detta är alltså fronten. Snygg design? Nja...
Bilder via: oldtimery.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar