tisdag 18 mars 2014

Esso i Göteborg

Här kommer en liten nostalgitripp med Esso-mackar i Göteborg. 

Först ut är Esso Polhemsplatsen med Göteborgs-Postens tidningshus i bakgrunden. Bilden är från sommaren 1941 och på grund av kriget gick affärerna knackigt. Efter ett par år togs bensinpumparna bort och istället erbjöds gengaskol. Efter krigsslutet installerades nya pumpar. Macken drevs i 29 år av hockeylegenderna Sura-Pelle Pettersson och Lars-Eric Lundvall. Den vackra byggnaden revs 1989.Tankning på Sura-Pelles mack.
Bild: Annika WohlinVid Hvitfeldtsplatsen låg också en vacker Esso-mack. 


Från början var det bara en en liten kur med en pump.Samma mack vid Hvitfeldtsplatsen men från en annan vinkel och nu är det 60-tal.Esso-macken vid Skanstorget får påfyllning någon gång i början på 40-talet.
Foto: Evald Karlsten


Vid Fiskhamnsbangården låg också en Esso-mack. Fotot är från 1945 och bensinförsäljningen har väl så smått börjat komma igång efter krigsslutet.


Samma mack till vänster i bild, men nu nu är det i slutet på 60-talet. Älvsborgsbron, invigd den 8 september 1966 av dåvarande kommunikationsminister Olof Palme, skymtar i bakgrunden.Paddan och Esso-mack vid Gamla Allén vid Trädgårdsföreningen. Årtal okänt. Här kunde man tydligen tanka sin båt! Kanske någon läsare vet om Paddan fyllde bränsle vid denna mack? Gatan med bussen är Södra Vägen.Så här såg samma plats ut i november 2013. Stenfundamentet är kvar, men macken är borta.Några äldre bilder på Esso vid Gamla Allén i Göteborg. I bakgrunden på den första bilden syns en del av växtligheten i Trädgårdsföreningen.
Bild: Gittans vardag


Bild: Gittans vardag

Intressant idé att ha kassaapparaten utomhus vid pumpen! I bakgrunden syns en liten skymt av Kungsportsbron.
Bild: Gittans vardag

Innan ovanstående mack blev Esso var det en Standard-mack.Förvisso ingen mack, men trevlig Esso-reklam framför Hotell Palace. Sådana här reklamanordningar fanns det flera av i Göteborg. Jag vill minnas att de hade tre sidor, var klädda i trä, hade en klocka högst upp och snurrade sakta runt, runt. 
4 kommentarer:

 1. Kul att se bilder på en del av de mackar man just läst om i stationsförteckningar och annat!

  SvaraRadera
 2. Apropå Standard Oil-macken. Standard Oil, förkortades SO, och utläses "Ess-o". Därav, bildades det nya namnet Esso.

  SvaraRadera
 3. Hur får jag reda på när macken på Skanstorget kom på plats och när den försvaNN?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte en aning, men ett förslag är kanske att kontakta Göteborgs Stadsmuseum.

   Radera