söndag 16 februari 2014

Hartmans Kortförlag

Hartmans Kortförlag A.B. hade verksamhet i Uppsala och Arboga. De producerade en mängd olika motiv som såldes under eget namn, men även av lokala förlag runt om i Sverige. Intressantast för mig som motorentusiast är att många kort hade en bil eller något annat fordonsrelaterat med på bild. Här kommer en kavalkad med sådana kort. 


Ett vackert kolorerat kort från Mariestad med en Opel.En Opel till i Mariestad.


Nynäshamn.Kramfors.Örebro


Samma bil i Göteborg...och här i Karlskoga...och i Köping.Jönköping.


En A-registrerad Citroën i Hässleholm.


Samma bil, men nu i Umeå och AC-registrerad!.En Ford Tudor i Sundsvall.
Sundsvall

Samma bil, men nu i Vingåker.


Och här i Askersund!Inte bara bilar på korten. En cyklist framifrån i Tylösand.Cyklist bakifrån i Åmål.Cyklist från sidan i Trollhättan.Samma cyklist i Köping. Här fanns tydligen inte lika många sevärdheter så det blev mer cyklist på detta kort.Kolorerad Esso-mack i Hedemora.BP-mack i Vingåker.Taxibilar utanför Göteborgs Centralstation.Bilar på Stora Torget i Arboga.Inget kort från Hartmans Kortförlag men samma vy som ovan några år senare.
Latmansvykort. Stryk under lämpligt ord!Det fanns även en variant på svenska.Hälsning från Enköping. Till sist de kort från Hartmans som jag visat tidigare. Det första från Arboga...och det andra från Borås.


3 kommentarer:

 1. Bilen är en Ford Tudor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Håkan! Inlägget uppdaterat.

   Radera
 2. very nice collection. I am trying to make a list of all Hartman vykort ever published. Any help is welcomed and please contact me on leonzijlmans@home.nl

  SvaraRadera