måndag 25 november 2013

Resan 17
Så var det då dags för ännu en stor upplevelse, Tioga Pass (3031 m) och Yosemite National Park. Det var otroligt storslaget, vackert och mäktigt! 
Redan 1890 blev Yosemite nationalpark och 1984 blev området klassat som världsarv av Unesco . 
Vägen upp till Tioga Pass syns dåligt på bilderna nedan, men den går horisontellt ungefär i mitten. 

Fram till 1964 var detta en smal grusväg.
1964  Bild: Cliff StoneYosemite National Park.Veckorna innan jag kom dit hade Yosemite drabbats av en våldsam skogsbrand och en stor del av parken hade brunnit. Brandlukten låg tung och fortfarande pyrde det och rök på några ställen. Utefter vägen stod brandbilar uppställda redo att snabbt sättas in.

Detta ekipage såg jag vid Tioga Pass. Kör man rejäl husbuss så kan det behövas ett lite mindre fordon när man väl kommer fram. Så här löser många amerikaner detta problem. Man kopplar sin personbil enkelt och smidigt efter bussen och så får den rulla med!


Så här ser konstruktionen ut i närbild. Jag har aldrig sett detta i Sverige och Bilprovningen kanske skulle ha synpunkter....
Är någon intresserad?  http://roadmasterinc.com/products/towbars/stowmaster.html


4 kommentarer:

 1. Vilka fantastiska bilder på makalös natur. Dra-bilen-mojängen är ju genialisk eftersom svenska vägar inte är bättre än de "over there". Svensk bilprovning är nog inte intresserad.....maxlasten överskrids väl rejält....

  SvaraRadera
 2. Fina bilder! Jeepar hade ju detta drag fram under kriget. Fungerar utmärkt att bogsera med. Fast det går inte att backa och det får inte vara halt.

  SvaraRadera
 3. Vilka bilder!!!
  Man bara väntar på att Zebulon Macahan med häst ska dyka upp...

  SvaraRadera
 4. Kanonbilder!!
  I "Offroadkretsar" förekommer att man använder towbar för att transportera sin "skogsjeep".
  Men det är nog inte helt enligt regelboken. =)

  SvaraRadera