tisdag 1 oktober 2013

Lekande barn och nervösa fruntimmer

Ett citat från boken "Automobilens skötsel och körning" skriven av John Nerén 1922: 

"De, som vålla bilisten de största bekymren, äro dock lekande barn och nervösa fruntimmer. De förra äro under lek både blinda och döva. Att signalera åt dem hjälper i regel ej, och ofta komma de framrusande så nära vagnen, att signalen icke blir av någon betydelse. Där man kan vänta sig lekande barn, såsom vid skolor, lekplaner etcetera, bör man endast köra fram med yttersta varsamhet, ty man kan sällan hjälpa sig med annan manöver än att stoppa vagnen.

Damer äro ofta lika svåra som barnen, ty vid en hornsignal tappa de ej sällan helt koncepterna. Att de, efter att ha passerat tre fjärdedelar av gatan, utan vidare vända för att nå den gångbana de nyss lämnat, är intet sällsynt. Ja, två, tre gånger kunna de springa fram och tillbaka framför bilen. Stanna och låt dem komma upp på gångbanan! 
Handla i övrigt som vid möte med spårvagnar:
Kör gärna ur vägen en smula. Och om du signalerar, gör det icke några meter ifrån dem utan i god tid."

John Nerén (1871-1956) var sjökapten, motorman och har också skrivit ett tjugotal handböcker beträffande bilar, motorcyklar och motorbåtar. Han grundade 1910 en bilaffär med namnet John Nerén & Co. Nerén var 1914-1923 redaktör för tidskriften Motor, 1923-1926 fackredaktör för Svenska Motortidningen och var från 1925 huvudredaktör för Motor-nytt.


2 kommentarer:

 1. Känns som att denne gentleman inte skulle vara helt politiskt korrekt idag?
  Blev så inspirerad av detta roliga citat att jag snor idén och lägger på min blogg ut några andra kul "motor-citat" som jag hittat i en 20-tals bok. Tack för den idén!
  Hitta igår en underbar länk på din sida. Hittade nämligen "Katastrofala omslag" och blev sittande lång stund och bara gapskrattade.
  Lasse

  SvaraRadera
 2. Han var född i Stora Mellösa

  SvaraRadera