torsdag 4 juli 2013

Nynäs och lite mopedPå  Älgarås Bensin och Serviceverkstad kunde man välja A-bensin eller Premium. Man kunde också få bilen rundsmord i smörjhallen och köpa Trollhätte-Glass. På pumpön står en snygg luftpåfyllare med slangvinda. Två elegant uniformsklädda servicemän är på språng och kassabiträdet står vid dörren. Här kunde man också köpa sig en moped. I skyltfönstret står en Monark Monarscoot som då kostade 1 115 kr för en 2-växlad maskin. Ville man köra 3-växlat tillkom 45 kr.
Hos Grand Prix 63 kan man läsa mer och se fler bilder från Nynäs i Älgarås. 1957 kunde reklamen för Monarscoot se ut så här. Fri var ordet!Grundare till Nynäs Petroleum var Axel Ax:son Johnson1927 byggde man depån vid Loudden och 1928 byggdes Sveriges första raffinaderi i Nynäshamn. 1932 öppnades den första bensinstationen. Ett nytt raffinaderi byggdes i Göteborg 1956.
Några stationer i Göteborg drevs av ett fristående bolag under namnet Svea Bensin, men bensinen var Nynäs. 
1946 lanserade man varumärket ”A-bensin” för den högoktaniga kvaliteten som Nynäs var först med. 1968 hade man 487 stationer runt om i Sverige. 1981 såldes samtliga bensinstationer och dotterbolagen för eldningsolja till Shell.Nynäs i Karlskrona som låg i samma hus som Philipsons bilförsäljning.
Bild: karlskronabloggen.se/Föreningen Gamla Carlscrona


Nynäs i värmländska Våxnäs 1940.


Samma mack i Våxnäs, nu med ett gäng trevliga lastbilar uppställda.


Två bilder på en intressant Nynäsmack hos Ringborgs i Norrköping 1946. Invigning eller kanske julskyltning?Nynäs i Uddevalla 1948.


Nynäs i Grästorp 1957.


Nynäs i Strängnäs 1959 och i förgrunden en Austin A50 Cambridge.

Här har vi två bilder på en serviceinriktad Nynäs-man på Vestlundavägen i Arvidsjaur. Bilen är en Peugeot 403.Den här Nynäs-macken låg på Kungsgatan i Linköping. Bilden från 1974.
Foto: Åke Leijon


En tankbil i Norrköping 1945.


Och en härlig Chevrolet servicevagn, också den i Norrköping.


Och så lite järnvägsrelaterat. En ny tankvagn från ASJ avsedd för Nynäs oljetransporter.


2 kommentarer:

  1. Vilket härligt inlägg Tack för detta!

    SvaraRadera
  2. Sveriges första och världens äldsta bevarade raffenaderi ligger på oljeön i Engelberg västmanland.

    SvaraRadera