torsdag 13 juni 2013

Vägminnet

När jag sist åkte väg 167, gamla E6 mellan Ljungskile och Ucklum, dök det upp en spännande skylt. "Vägminne", det måste ju undersökas! Tyvärr hade batteriet i kameran precis dött, så det fick bli några bilder med mobilen. 


Det visade sig vara en 680 m lång bit av gamla riksväg 2 som bevarats. Rikstvåan blev på 1960-talet Europaväg 6.


Denna stensatta rest av rikstvåan höll på att försvinna i början på 1990-talet när den uppmärksammades av press och TV. En vägförening bildades av de boende vid vägen och med stöd från Vägverket, Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen kunde kommunen genomföra en upprustning 1997. Denna del av rikstvåan blev Sveriges första byggnadsminnesförklarade väg.


Vägsträckan är från 1915 och den stensattes 1935.  Denna kurva blev feldoserad och här hände ofta trafikolyckor! Det var ju "fri fart" på den tiden! Till sist blev olyckorna så många att myndigheterna agerade och vägen byggdes om 1955. Affären till höger i kurvan byggdes 1924 och lades ner 1961.En bild på en av alla olyckor på denna plats. 
Foto: Lennart Andersson från boken  "Det ska bärgas i tid"

Samma kurva idag.Här fanns också en Pratts bensinmack, vilken senare blev Standard och till sist Esso. Strax intill vägens södra del ligger en vacker stenvalvsbro från början av 1700-talet.


2 kommentarer:

  1. Ja det är en fin vägbit.

    SvaraRadera
  2. Det var där i affären Rikstvåan startade: http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.133638-rikstvaan-en-lang-historia-pa-vagen

    SvaraRadera