onsdag 5 juni 2013

Lyckornas klimatsiska kurort och hafsbadsanstalt

Lyckorna är en av flera badorter som växte fram i Bohuslän under 1800-talet. Tidigare var här bara en bergig skogsås och ett torp som hette Lyckorna, men 1877 fick skotten Robert MacFie en idé. På sin egen mark vid Ljungskile, skulle han skapa Lyckornas badort!
Han byggde hus för uthyrning, lät sina anställda bygga och hyra ut till badgäster och upplät också mark för husbyggnad till mer förnäma badgäster. 
Badortshotell i schweizerstil vid Lyckorna 1901

Här erbjöds varmbad, kallbad, badläkare och societetshus.
Societetshuset


I varmbadhuset badade man karbad medan kallbadet var utomhusbad i form av små bassänger omslutna av träväggar. En för män och en för kvinnor med behörigt avstånd emellan. Där erbjöds också olika behandlingar som t ex tångbad. Förströelser för gästerna var bl a rodd, segling, fiske, tennis och promenader. Som vinteraktivitet införde McFie också curlingen i Sverige!
Sin guldålder hade Lyckorna under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.Ångbåtsbryggan 1910

Lyckorna Gotlandsbryggan


 

Varmbadsverksamheten upphörde vid 1900-talets mitt och de båda kallbadhusen, i folkmun kallade "Gubbis" och "Gummis", är rivna. Under mitten av 1990-talet revs societetshuset liksom en del äldre hus och då försvann också tennisbanorna.

Klocktornet, eller Kamrerarekontoret som det egentligen heter, byggdes på 1880-talet och fyllde en viktig uppgift. Här tog man emot alla tjusiga sommargäster som kom till Lyckornas kurort. I byggnaden hämtade man ut nycklar till boende och betalade societetsavgiften för att få tillgång till alla aktiviteter. Själva klocktornet fanns inte från början utan byggdes på senare. Byggnaden stod tidigare närmare vattnet men flyttades under 1950-talet till nuvarande läge eftersom den stod i vägen för restauranggästernas utsikt.
Klocktornet med Våffelstugan 1960
Så här ser det ut idag den 4 juni 2013. Nyrenoverat klocktorn målat i vitt väntar på sommarens invasion av badgäster.En annan vacker byggnad i Lyckorna är Villa Sjötorp. Den byggdes som sommarbostad åt bruksägare Emil Haeger på Lilla Edets pappersbruk. Han hade redan tidigare inköpt ett vackert strandparti på Lyckorna. Nu ritade han själv villan och tillverkade alla delar till den på sin snickerifabrik i Lilla Edet. På två stora pråmar fraktades dessa till Lyckorna via Göteborg. Delarna var märkta, och på kort tid restes den vackra villan. Idag är det hotell och restaurang.
3 kommentarer:

 1. Tack Perra för ett intressant inlägg.

  Klocktornet är himla charmigt!

  Hälsar/SoF

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg och fina bilder. Var faktiskt där och korkade upp termosen härom veckan, ville komma av E6:an en bit och "hittade" detta.

  SvaraRadera
 3. Ett nytt utflyktsmål :-)

  SvaraRadera