söndag 23 juni 2013

Gustafsberg

I ett tidigare inlägg skrev jag om badorten Lyckorna i Ljungskile. En annan välbevarad bad- och kurort är Gustafsberg som ligger cirka 3 kilometer söder om Uddevalla centrum vid Byfjorden. Den räknas som Sveriges första riktiga badort. Här fanns tidigare också ett skeppsvarv.I början av 1700-talet hade det blivit modernt att dricka brunn och 1729 fick stadsläkaren Jacob Boëthius i Göteborg i uppdrag att undersöka vattenkvalitén i Baggetofta, som Gustafsberg hette då. Han fann att vattnet innehöll svavelsyrad järnoxid och ansåg både vattnet och naturen kring källan lämpligt för hälsobringande brunnsdrickningStadsborna började nu ta sig till Gustafsberg för att koppla av och dricka av det nyttiga vattnet. Genom att dricka ett glas av det naturliga källvattnet varje kvart eller halvtimme beroende på åkomma och ordination, skulle man tillfriskna från något av alla de sjukdomstillstånd som brunnsvattnet ansågs hjälpa emot, bl.a. lamhet, hysteri och engelska sjukan. Källan finns fortfarande kvar under områdets restaurang som från början var brunnshus. I brunnshuset fanns också särskilda rum med badkar där man badade i saltvatten.
Restaurangen

Vid 1800-talets början ökade Gustafsbergs popularitet som badort.  Det riktiga uppsvinget för Gustafsberg kom när kung Gustaf IV Adolf och drottning Fredrika lät sin sjuklige lille son Gustaf besöka orten 1804. Den klena kronprinsen piggnade till efter de salta baden och människor strömmade hit.


Nya byggnader började nu uppföras som t.ex. två flytande kallbadhus, societetssalong och ett antal bostadshus. 1814 byggdes två varmbadhus där man bl.a kunde bada tångbad. Flera av husen som finns på området byggdes som gästhus för att härbärgera de celebra sommargästerna. Husen fick namn som Grevgården, Tvåan, Slottet och Snäckan.
Varmbadhuset

 För att ta sig till de flytande badhusen krävdes båttransport. 
KallbadhusenMan var länge restriktiv till privata bostadshus och de flesta bodde på ett pensionatsliknande sätt i Snäckan, Tvåan, Bikupan och Hotellet. Många bodde också inne i Uddevalla, och färdades med vagn eller båt ut till Gustafsberg.
Tvåan, Bikupan och Hotellet


Denna form av bad skulle vara bra mot bl.a. reumatism.
Idag är Gustafsberg den bäst bevarade badortsmiljön längs västkusten, med flertalet av 1800-talets byggnader bevarade. Det är vandrarhem i Varmbadhuset, restaurangverksamhet i Badrestauranten och café i det tidigare bostadshuset Snäckan.
De flesta byggnaderna inom området är byggnadsminnesförklarade, och området är naturreservat.


Jag hade för ett tag sedan vägarna förbi Uddevalla och passade då på att göra ett besök. (Alla bilder är klickbara).
Varmbadhuset som nu är vandrarhem är under renoveringI restaurangen finns den ursprungliga hälsokällan kvar, men är numera dold under en lucka i golvet.
Restaurangen


Drängstugan, Annexet och Kamrerarebyggnaden

Herrgården

Fram till 1850-talet var Gustafsberg Sveriges lyxigaste havsbadort och förutom hälsosamma bad tillbringades dagarna med promenader i parken, samtal och kanske lite krocketspelande.


På kvällarna roade sig besökarna i Societetssalongen med musiksoaréer, teateruppträdande och tjusiga baler.
Societetshuset

Konditori Snäckans uteservering och ovanför syns husen Ettan, Tvåan och Bikupan

Strandpromenaden med Konditori Snäckan

"Fattigbadhuset" vid ångbåtsbryggan och i bakgrunden syns de privata
fastigheterna Villa Wollde och Villa Lillhyttan


Före 1984 gick E6:an, tidigare Riksväg 2, rakt igenom Uddevalla. Infarten söderifrån passerade Gustafsberg och vidare upp på Hästepallarna. Denna vackra väg, uthuggen i sten, byggdes under åren 1907-1908 av arbetslösa stenhuggare.
                        


Vägen breddades 1932 och stensattes samtidigt med "knott".
Foto: Bo Seinknecht

Foto: Bo Seinknecht


Foto: Oscar Färdig  Bild: westlands.se

Foto: Oscar Färdig  Bild: westlands.seFrån Svenska Järnvägsföreningens minnesskrift 1926:
På omkring 2,5 km avstånd från staden ligger den idylliska badorten Gustavsberg, till vilken förbindelse med staden erbjudes såväl land- som sjövägen. Landsvägen, som är sprängd genom berg utmed stranden av Byfjorden och på en höjd över denna av omkring 30--40 m, erbjuder en utsikt över fjorden, med vilken endast få ställen i vårt land kunna jämföras i skönhet.
2006 invigdes den 9,3 km långa strandpromenaden. Den börjar vid de mer än 10.000 år gamla snäckskalsbankarna i Kuröd och sträcker sig sedan via centrala Uddevalla ända ut till Gustafsberg och badplatsen vid Lindesnäs.


Träbron som slingrar sig runt berget är ca 1 km lång och tilldelades 2009 "Vackra vägars pris".
Foto: Lena Hjalmarsson Ohlsson

1 kommentar:

  1. Trevlig beskrivning av en trevlig plats! Var själv på Café Snäckan för några veckor sedan och njöt av omgivningarna.

    SvaraRadera