måndag 3 juni 2013

En STOR stark

Nu när jag kör motorcykel igen så är det trevligt att glida runt på trevliga småvägar runt om i Västsverige. Det finns mycket att upptäcka! Det här konstverket som är nästan 3 meter högt, finns på Ahlafors bryggeris byggnad i det lilla samhället Alafors tre mil norr om Göteborg. I denna byggnad fanns tidigare Ahlafors spinneri.
Genom att utnyttja vattenkraft från näraliggande sjösystem via fördämningen vid Hälltorpssjön kunde göteborgsköpmannen Alexander Keiller bygga Ahlafors spinneri som stod färdigt 1855. Verksamheten bedrevs fram till 1966 och här tillverkade man först och främst bomullsgarn men även vävda tyger. Som mest hade man ca 500 anställda.
I slutet av 1994 började några ölentusiaster i Ale kommun att undersöka möjligheten att starta ett mikrobryggeri i det tidigare spinneriet. Den första produkten, Ahlafors Ljusa, lanserades på Systembolaget 1996. Därefter kom andra sorter som Ahlafors julöl och Ahle Ale. Idag tillverkas förutom öl, även cider.

Alekuriren 2011 fanns historien bakom flaskan på bilden:
Allting började som en galen tanke av alaforsbon Raggen Otter.
– Jag hittade en jättelik stubbe vid Hältorpssjön. Min första tanke var att den kunde bli till ett roligt lekredskap på en förskola, men efter en tids fundering föddes idén om att skapa en flaska som symbol för Ahlafors Bryggerier.
Raggen Otter kontaktade allkonstnären Helge Svendsrud och sedan var bollen, förlåt flaskan, i rullning. Stubben fraktades ner till en industrilokal där arbetet tog sin början.
– Jag såg det som en rolig utmaning. Flaskan är en monolit i ek med en diameter på 87 centimeter och en höjd på 290 centimeter, berättar Helge.
– Framtagningstiden har uppgått till cirka nio månader. Verktyg som jag har använt mig av är motorsåg, yxa, elhyvel, vinkelslip med rasprondell, elplanslip, talja, vajer, rep och framtagna mallar.
Till och med kapsylen har Helge Svendsrud tillverkat på egen hand.
– Då fick jag använda en hammarform i trä, förklarar han.
Flaskans etikett har Berit Lindegren från Mossen i Alafors, handmålat. Den är identisk med den pappersetikett som bryggeriet använder till storsäljaren – Ahlafors Ljusa.

1 kommentar:

  1. Så kul att få läsa om historien bakom detta reklamkonstverk.
    Inte tillverkat i någon massupplaga och inte gjort på en dag. Imponerande!

    Tack & Ha det gott.

    SvaraRadera