tisdag 28 maj 2013

DVVJ och Nolbygård

En sommardag 1983 såg det ut så här i Mellerud. Här står rälsbusståget mot Årjäng - Bengtsfors - Arvika. Banan är DVVJ, 
Dal - Västra Värmlands Järnväg eller som den ibland också kallas, "De Vackra Vyernas Järnväg".
Foto: Mattias Jansson


Nästa bild är från 1985. Den 10 juni detta år läggs persontrafiken Bengtsfors-Arvika ner. Nu är det den modernare rälsbussen Y1 som sköter trafiken och en trevlig plattformstruck tillverkad av Kalmar Verkstad används vid godshanteringen. Dessa truckar hade Volvo B16 motor om jag inte minns fel.
Foto: Bernt Talbrant

Persontrafiken mellan Mellerud och Bengtsfors lades ner den 31 augusti 1986. Ett år senare, 1987, återupptogs passagerartrafiken mellan Mellerud och Bengtsfors. En stiftelse där Bengtsfors, Melleruds och Årjängs kommuner ingår, startade då charter- och linjetrafik under sommaren från juni-augusti. Se mer på dvvj.seSom jag tidigare skrivit, så driver min bror Nolbygård Ekobageri & Kafé i Alingsås. Där står nu en rälsbuss från DVVJ. I vintras transporterades den på lastbilstrailer från Bengtsfors.
Bild: Lasse Larsson


Efter att 18 meter spår lagts ut på gården kunde den lastas av och så här såg den ut en mulen januaridag 2013. Det lilla huset i bakgrunden är det som en gång i tiden varit Bokedalens hållplats vid Jonsereds fabriker.


Vid Bokedalen i väntan på tåget. Bilden är tagen år 1920 och enligt uppgift flyttades hållplatskuren bort i mitten på 40-talet. En något större byggnad, som även innehöll en kombinerad kiosk och biljettkur, uppfördes på platsen året innan. Då är frågan om det är denna eller den nyare som nu står på Nolbygård?
Bild: Jonsereds hembygdsförening

Under våren har det jobbats med inredning och rostlagning. Även taket har gjorts i ordning eftersom det läckte in vatten. Nu återstår målning i de klassiska rälsbussfärgerna orange och gult innan den nya serveringslokalen kan invigas! 
Bild: Lasse Larsson

Naturligtvis måste en rälsbuss ha guldfärgade vinghjul i fronten. 


Dessa är mycket svåra att få tag på och därför gör jag och Anders M ett försök med att gjuta av ett sådant originalhjul. Här en bild på formen vi ska använda.


Tilläggas kan att även en personvagn och en godsvagn nu har införskaffats. Dessa vagnar står nu i Herrljunga och väntar på transport till Alingsås. Vi får se var detta projekt tar vägen...!
Personvagnen i Herrljunga  Foto: Gunnar Palmborg

4 kommentarer:

  1. Svar
    1. När rälsbussen är klar! ;-)

      Radera
  2. Finns ett vinhjul med krona på blocket nu, sök på SJ.

    SvaraRadera