måndag 4 mars 2013

Biografdöden i Göteborg

Jag gillar riktiga biografer med stor duk och tycker inte alls om dagens skokartonger. SF har tyvärr lagt ner alla sina storbiografer i Göteborg och nu är det mycket sällsynt att jag går på bio. Den sista stora SF-biografen, Palladium vid Kungsportsplatsen, lades ner 2008.

Idag är det klädbutik.Spegeln låg på Kungsportsavenyen 14.
Idag krängs det hamburgare i lokalerna...Storbiografen Victoria öppnades 1914 och hade 756 sittplatser. 1960 byggdes salongen om och nu rymde den 456 stolar. 1965 hade filmen Sound of music premiär och satte besöksrekord i Göteborg med 88 veckor och 
325 000 besökare. Själv såg jag den två gånger!2002 var det slut och biograf Victoria lades ner. Idag huserar H&M-ägda klädkedjan Weekday i lokalerna.Cosmorama öppnade 1914 och låg på Östra Hamngatan. 
Den 28 juli 1988 stängdes dörrarna för biografbesökarna för sista gången. Idag har Lagerhaus och Bengans butiker i de forna biolokalerna.Göta vid Götaplatsen öppnade 1936. På 70-talet byggdes biografen om och fick två nya salonger, Lill-Göta och Mitt-Göta.


Just nu finns elektronikkedjan SIBA här, men de har aviserat att de tänker lägga ned butiken.Biograf Aveny på Kungsportsavenyen öppnades 1939 och stängdes 1996. Neonskylten är kvar och här finns idag en Lindexbutik.Biograf Royal är intressant. Den invigdes 1940 och är den enda kvarvarande biografen på Avenyn. 2008 var den nedläggningshotad, men togs över av Folkets Hus och Parker. SF tillät inte att man behöll namnet Royal, men eftersom neonskylten inte fick tas ner släckte man ner de två sista bokstäverna och biografen heter nu istället Roy.


Så här såg Royal ut vid invigningen 1940.3 kommentarer:

  1. Djupt tragiskt, men tack för "reportaget"!

    SvaraRadera
  2. Jag lägger ett kalkerpapper under Josephzohn's kommentar.

    SvaraRadera
  3. Viktig dokumentation innan det glöms bort! huvaligen för bergakungen, den stora salongen är rätt fet, men inredning av stället och de små salongerna är ju sååå fula jämfört med typ bigraf Victoria. eller Roy.

    SvaraRadera