måndag 4 februari 2013

Ströms och termometern
I hörnet Kungsgatan-Västra Hamngatan i Göteborg ligger modehuset Ströms. Det är en populär mötesplats och kallas av göteborgarna "Ströms hörna". Ströms herrekipering startades 1886 av Carl Hilmer Ström och låg då på Torggatan i Nordstan.
Foto från 1908

På Göteborgs Jubileumsutställning 1923 hade Ströms en stor monter.Man flyttar från Torggatan till Kungsgatan, och 1928 köper C H Ström fastigheten. Dagen efter affären avlider han och sönerna Alvar och Einar tar över verksamheten. Man hade planer på att renovera huset men 1931 börjar Ströms projektera ett nytt, mycket modernt funkishus i sex våningar på samma tomt. Arkitekt var dansken Ove Gormsen. En teknik man hade sett i Tyskland var att bygga ett hus utan bärande väggar. Denna idé tog Gormsen med sig och konstruerade ett hus baserat på pelare som placerades ett par meter innanför fasaden. Detta möjliggjorde obrutna skyltfönster, det största med en bredd på 7,5 meter.1934 började huset byggas och den 4 december 1935 invigdes den nya butiken. Högst upp låg restaurangen Mekkas Terass med uteservering, fin utsikt och inredning i orientalisk stil.Huset beskrevs som ett av de modernaste i herrbeklädnadsbranschen i Europa och uppmärksammade moderniteter var snabbhiss, luftkonditionering och fotocellstyrda ytterdörrar. 


1936 firas 50-årsjubileum.

Butiken i Göteborg gick bra och C.H. Ström beslöt att etablera sig även i Stockholm. 
1906 slogs portarna upp till den nya affären på Regeringsgatan. 1939 öppnades ytterligare en butik i Stockholm på hörnet Sveavägen / Kungsgatan. Där ligger Ströms fortfarande kvar. 1959 stängs butiken på Regeringsgatan och man koncentrerar sig på Kungsgatans butik.
Ströms Herrekipering i Centrumhuset. Bilden är från 40-talet. 1962 hade Ströms fyra plan i huset, ett stort skrädderi och över 200 anställda, de flesta skräddare och sömmerskor.
Centrumhuset i kvällsbelysning 1960. 
Ströms i kvällsbelysning 2013. Fortfarande ljusreklam, men nu är det andra företagsnamn.

Ströms hus i Göteborg som det såg ut 1941


1943...
Foto: Fredrik Bruno

...och 1945En ny Glenn Morris!


Några sidor ur 1932-års katalog från Ströms.Man hade också en filial på Första Långgatan. Här är det julskyltning 1934.


Kläder för sommarsport och sommarnöje.


Några bilder från skyltfönstren på Första Långgatan. "Tag på hård hatt när det regnar ty den tål syndafloder av regn"!Strandmode från Ströms.

 
Filialen lades ned 1958, och här är det slutförsäljning.


På Göteborgs Centralstation fanns också under några år en kioskliknande filial.Under 60-70-talen hade Ströms även sommarbutik på Marstrand......och under 70-talet fanns också Ströms Esquire, en mindre men mycket exklusiv filial  på Götgatan i Nordstan. 


1946 sattes en 17 meter hög termometer upp på husets hörna. Termometern var en avancerad konstruktion med 75 kvicksilvertermometrar monterade på taket. På var och en satt en strömbrytare som när gradantalet nådde upp till en viss nivå, slog på strömmen till just det neonrör som visade motsvarande temperatur på termometern. Temperaturen visades alltså i vacker neonbelysning. 1943 hade en liknande termometer, ägd av Aftonbladet, satts upp på Citypalatset vid Norrmalmstorg i StockholmStröms termometer var tre meter högre än den i Stockholm och var vid den tiden världens största. När termometern invigdes 1946, skrev Göteborgs-Posten:
"Nu när så småningom den internationella turisttrafiken kommer igång igen och skrytsamma yankees breda ut sig över vår stad, kunna vi ta dem till Ströms hörna, peka på jättetermometern och säga: - Please, the biggest in the world!"Taxikuren på Västra Hamngatan.Mercedes, Saab och Opel utanför Ströms på 60-talet.Termometern har genom årens lopp genomgått ett antal moderniseringar och krävt ett stort underhåll.  2007 gick det inte längre att hålla liv i den gamla tekniken och termometern slocknade. Fastighetsägaren Vasakronan bekostade en renovering och den 10 november 2010 tändes den igen och vi göteborgare fick tillbaka vår trevliga termometer. 

1972 såldes Ströms till brittiska Austin Reed Ltd och drevs under namnet Austin Reed Ströms. 1982 köpte dåvarande affärschefen butiken i Göteborg och företaget hette nu åter bara Ströms. Idag säljs här både dam- och herrkläder.


Källor: ströms-gbg.se, stroms.com, Göteborgs Stadsmuseum, Wikipedia, Stockholmskällan, Perra


2 kommentarer:

  1. Ett långt, intressant och lärorikt inlägg. Tack för det!

    SvaraRadera
  2. Har aldrig uppmärksammat termometern.

    SvaraRadera