lördag 16 februari 2013

Loranga

Ett företag som hette Renellas Fabriker lanserade apelsinläsken Loranga år 1934. De tillverkade råvaran i Holland och sålde den sedan vidare till svenska bryggerier. På 40- och 50-talen var Loranga storsäljare i Sverige, men konkurrens från andra apelsindrycker som Fanta och Zingo gjorde att försäljningen minskade. Varumärket ägs idag av Krönleins Bryggeri i Halmstad.
1951

1981

Tre svenska läskklassiker.
Bild: stockholmskallan.se

Så här skriver Stockholms Stadsmuseum om läskedrycken:

"Läsken uppfanns i Sverige! I alla fall principen för tillverkningen av den. År 1770 lyckades Uppsalaprofessorn Torben Bergman som den första i världen framställa kolsyrat vatten på konstgjord väg. Bakgrunden var dåtidens vurm för brunnsdrickning, där mineralvatten ansågs kunna bota i stort sett alla åkommor. Naturligt kolsyrat vatten fanns dock i begränsade mängder, och räckte inte till någon större produktion. Med Bergmans upptäckt möjliggjordes kommersiell tillverkning av mineralvatten, vilket blev startskottet för den framtida mineralvattens- och läskedrycksproduktionen.

Under 1800-talet etablerades en rad mineralvattensföretag i Sverige. Det mest kända, Apotekarnes Mineralvatten AB, grundades 1874 av Stockholms apotekare. När mineralvatten blev allmängods började man även spontant blanda ut det med olika smakämnen. ”Den svenske kemins fader”, Jöns Jacob Berzelius, lär redan i slutet av 1700-talet ha blandat kolsyrat vatten med olika kryddextrakt, socker och vin, och funnit det hela ”delicieust”.

På apoteken framställdes under hela 1800-talet läsk genom att juicer och socker blandades med mineralvatten och salufördes som medicin. En apotekare vid namn Fredrik Kjernander på Djurgården i Stockholm, blev år 1835 den förste att anlägga en lokal för ”försäljning eller därstedes konsumtion” av kolsyrad läsk. 
1863 startade Kungsholmens sockerdricksfabrik, den första storproducenten av läsk i Stockholm. Denna följdes av allt fler bryggerier som tillverkade ”smaksatt mineralvatten” Dryckerna kyldes med is, korken klubbades i med trähammare och flaskorna kördes fram till 1910-talet ut med hästdragna kärror.

Den första svenska läsken som såldes i etiketterad flaska var Citron-Brus. Denna lanserades 1905 av Nordstjernans Mineralvattensfabrik, en uppstickare som skulle dominera den svenska läskbranschen fram tills dessa att fabriken 1916 köptes upp av Apotekarnes.

Under 1900-talets första decennier introducerades ett stort antal svenska läskedryckssorter. En del är välkända; Pommac, Champis och Loranga, andra idag (oförtjänt?) bortglömda klassiker med namn som Bock-Lemonad, Godtemplar-Mjöd och Banan-Cider. De svenska läskedryckerna var relativt ohotade på den inhemska marknaden fram till 1950-talet då det blev allt mer populärt med amerikanska drycker. Coca-Cola kom till Sverige 1953 och började licenstillverkas av flera bryggerier. Med Coca-Colan följde också en rad drycker som ingick i ”The Coca-Cola Company”, däribland Fanta och Sprite."

2 kommentarer:

  1. Lorangaburkarna minns jag som det vore idag..en sån skulle leta rätt på=)
    Fint inlägg om en god läsk

    SvaraRadera
  2. Varken Zingo eller Loranga tilltalade mig på den tiden då man drack.
    Men det hindrar inte att jag kan beundra fin reklam.

    SvaraRadera