onsdag 30 januari 2013

Saab 401

Detta foto hittades i ett av min mors gamla fotoalbum. Mor, jag och lillebror på bilden, men vad är det för spännande farkost i bakgrunden?

Här krävdes lite forskning. Det visade sig att det är en svävare, Saab 401. 
Bilden ovan har jag inget minne av, men den är troligtvis tagen utanför Sjöhistoriska museet i Stockholm någon gång i mitten eller slutet av 60-talet då farkosten enligt uppgift ska ha stått där. 
Bild: Sjöhistoriska museet
Den 8 mars 1963 visade Saab en provmodell av en markeffektfarkost, eller som försvaret kallade den, MEFA. Den vägde ca två ton och hade en maxhastighet på 40 knop över fritt vatten med två personer ombord. Lyftfläkten drevs av en 180 hk Lycoming fyrtaktsmotor. Framdrivningen sköttes dels med ställbara drivportar i luftkammaren, dels med två 72 hk McCulloch tvåtaktsmotorer med varsin propeller. Svävhöjden vid stillastående (hovring) var ca 9 cm. Tillsammans med en brittisk Vickers Armstrongs VA-21 körde Försvaret den i prov i Stockholms södra skärgård under vintern 1963-64. Någon  serietillverkning av Saab 401 blev det inte och endast ett exemplar tillverkades. Detta exemplar står idag på Marinmuseum i Karlskrona.
En modell av Saab 401 togs också fram av modellkonstruktören Sigurd Isacsson.2009 levererades tre nya svävare till Försvaret. De har beteckningen "Svävare 2000" och är placerade på Amfibieregementet 
Amf 1 på Berga.


Stora svävare färdas drygt en meter över marken, vattenytan eller isen. Detta sker med hjälp av en luftkudde som bildas av ett övertryck mellan farkostens undersida och underlaget. Tack vare luftkudden minskas friktionsmotståndet avsevärt, vilket möjliggör höga farter med rimlig maskineffekt. Tillförseln av övertrycksluft till luftkudden sker via lyftfläktar på farkostens översida. 
1.Framdrivningspropellrar  2.Luft  3.Fläktar  4.Flexibla kjolar

En stor fördel är att svävaren kan köras även när isen varken bär eller brister. Svävaren är alltså ett utmärkt räddningsfordon i skärgårdsmiljö och Sjöräddningssällskapet har ett antal placerade runt om i Sverige.


4 kommentarer:

 1. Hej
  Saab 401 står idag på museum i karlskrona det finns bara en tyvärr en omhändertagen

  hälsn kaj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för denna upplysning. Inlägget uppdaterat.

   Radera
 2. Fotot du visar är taget utanför gamla Vasavarvet på Djurgården i Stockholm. SAABen står i magasin i Karlskrona men tillhör Sjöhistoriska museet. Den var nog inte så lyckad då den kom till museet redan 1965...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag anade att bilden var från Stockholm.

   Radera