onsdag 2 januari 2013

Decauvillebanor

En decauvillebana är ett system för lätt flyttbar smalspårig järnväg, konstruerat av den franske ingenjören Paul Decauville 1876. Systemet används ofta för industrispår i gruvor, stenbrott och vid torvbrytning. Det är färdiga moduler med räler och slipers som kopplas ihop, ungefär som en modelljärnväg.Min vän Anders M har en egen decauvillebana hemma på gården för transport av ved från vedbod till pannrum. :-)

1921 byggde Landstinget i Lund ett tuberkulossjukhus i Ljunghusen, kallat Ljungsäters sanatorium. Havsluften ansågs hälsosam och här fanns också ro och stillhet, något som i kombination med rätt kost ansågs snabba på läkningen. 
Anläggningen bestod av flera byggnader och låg inbäddad i gammal tallskog, väl skyddad för blåst och storm. På kort avstånd fanns badstranden, 180 meter bred, med fin vit sand och härliga gropar för solbad.

Sjukhuset hade en egen 600 mm smalspårig järnväg, en s.k. decauvillebana, för att transportera patienterna ner till den närbelägna stranden. Tågsätten bestod av enkla trallor som man satte bänkar på.

 Här har det dukats upp för kaffekalas. Cafévagn?

Tågen drogs av ett bensindrivet Austro-Daimler-lok typ AD 6 på 6 hästkrafter.
Källa: medicinhistoriskasyd.se


1 kommentar:

  1. Fler än jag som läser tidningen Nostalgia ser jag... ;)

    SvaraRadera