lördag 15 december 2012

Våg och viktbiljett

En sådan här personvåg med viktbiljetter fanns förr på många järnvägsstationer. "Kliv upp på vågen, vänta tills skivan stannat, ilägg 25 öre" 

När den snurrande skivan sedan stannat kom en viktbiljett ut där vikten stod stämplad. Här en sådan biljett från 1955 med reklam för SJ:s turistbussturer. Det fanns förmodligen marknad för dessa vågar då få familjer hade egen våg hemma på den tiden.


Som kuriosa kan nämnas att vågarna hyrdes ut av en firma som hette AB Diesel och överskottet från denna verksamhet gick till "Änke- och Pupillkassan". Denna inrättning bildades 1783 och är sannolikt världens äldsta ännu existerande livförsäkringsbolag. Pupill i detta sammanhang har inget med ögon att göra utan är ett gammalt ord för omyndig person som är underställd förmyndare eller är ett minderårigt föräldralöst barn. Även "Föreningen Gör Godt" fick del av överskottet.

Foto: Lennart Nilsson

3 kommentarer:

 1. Hej Perra
  Läste din blogg om SJ´s gamla personvågar, finns de att få tag på idag, eller är de skrotade?
  Hälsningar
  Gunnar ugglefar@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog svårt att hitta en sådan våg idag, de flesta är säkert skrotade. Jag vet att Järnvägsmuseet i Gävle har en och det finns också museijärnvägar som sparat några. Någon som är till salu har jag aldrig hört talas om.

   Radera
  2. Jag har några gamla viktbiljetter, men du ville kanske köpa en våg.

   Radera