lördag 29 december 2012

Tre nyanser på Rc

En detalj från backspegeln på ett av SJ:s Rc-lok. Först var de orange, sedan kom den blå perioden och nu är de svartmålade. 
Rc-loket i den, i mitt tycke, snyggaste färgsättningen orange.Den blå perioden var väl ingen höjdare färgmässigt...
Foto: Jan Lindahl

Dagens färg är svart.
Foto: Johan Hellström

Och så blir det en bild från 1974 i Vännäs då dessa lok var ganska nya. Här i originalmålning med gult vinghjul i fronten. Ett trevligt lok T43 i originalfärger till vänster i bild.

Och så Perra iklädd dåtidens lokföraruniform på Malmö C en dag för 22 år sedan.

8 kommentarer:

 1. Kan nog hålla med om färgsättningen. Den där uniformen var ett lyft jämfört med förgångaren. Då i slutet av 80-talet kände man sig bekväm med den nya uniformen. Annat var det då jag fick åka ned till Malmö och SJ centrallager för att prova och till viss del hämta ut en komplett vinter och sommaruniform, den av 60-70tals stuk. Poplintrenchcoat och skärmmössa med lackskärm med ett stort SJ-märke i pannan var kanske inte just det man önskade att visa sig i när man var 23 år :-) Trevliga bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag började 1981 hade förarna inga uniformer. Det var civila kläder som gällde. 1985 kom den nya uniformen och då skulle all åkande personal bära uniform, även lokförarna.

   Radera
 2. Mycket trevlig artikel! Jag instämmer i att loken passade bäst i orange färg och att den blå perioden inte var särskilt vacker. Både lok och vagnar ser oerhört nergångna ut när den blå färgen blekts efter många år på spåren.

  För något år sedan när vagnarna i Uppsalapendeln var som mest slitna innan de målades svarta, kunde man se den ursprungliga bruna färgen titta fram längs sidorna på några ställen och på insidan av dörrarna på B7-vagnarna. Sådana detaljer fångar alltid min uppmärksamhet och din bild på lokdetaljen är ju helt underbar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja innan de blåmålade loken och vagnarna rustades upp och målades om var skicket riktigt sunkigt och som SJ-anställd skämdes man. Det var gammaldags "Aeroflotkänsla" med rosthål och flagnande lackering...

   Radera
 3. Jag föredrar givetvis dom oranga...svarta är ju coolt men knappast något som man uppmärksammar..tillbaka till orange och där med basta! K-märkning på dom oranga=)

  SvaraRadera
 4. Ja, det oranga loket är snyggast! 5-6 st kännare kan inte ha fel! Den blå-svarta färgen är värre än COOPs gamla blåvita förpackningningar t.o.m.
  Urban

  SvaraRadera
 5. Ytterligare bifall... Den oranga färgen känns fräschast och modernast än idag!
  Carl

  SvaraRadera