lördag 1 december 2012

Nordpolen i Vara

Ballongflygaren ingenjör S. A. Andrée gjorde i juni 1894 en provflygning med sin ballong "Svea". Andrée hade startat från nya gasverket i Göteborg mot Stockholm för att experimentera med styrmekanismen. När ballongen kom till Vara hade dock vinden mojnat så mycket att det inte var någon idé att fortsätta. Han landade då med ballongen på en åker i närheten av Vara. 1897 omkom Andrée under en expedition till Nordpolen med ballongen "Örnen". Ortsborna i Vara hedrade honom genom att ge ett bryggeri namnet Nordpolen. På bilden ser vi en av Bryggeriet Nordpolens bilar i Vara 1971.
Foto: Bengt Hultin

En Jaffa-etikett från Bryggeriet Nordpolen.

Bryggeriägarens två systrar Alma och Alvida Jansson öppnade 1903 ett nykterhetskafé och konditori i Vara. Det fick namnet Conditori Nordpolen. År 2003 firade konditoriet sitt 100-årsjubileum. Kännetecknet under hela tiden har varit förnämliga, utsökta och hembakta bakverk. De gamla traditionema – servering vid bordet och det obligatoriska vattenglaset finns kvar än i dag.
Bild: kulturinatur  Foto: Tony Danninger

3 kommentarer:

  1. Ser där ja - då har man läst sig något nytt igen... om Nordpolen alltså... fast i Vara.

    SvaraRadera
  2. Senast i fredags blev det en "frukost to go" från Nordpolen.

    SvaraRadera
  3. Vill man inte njuta den utsökta Budapestlängden på plats så kan man få en plastsked för att avnjuta bakverket på annan plats i det vackra västergötland!

    SvaraRadera