måndag 19 november 2012

Mer "Håll till vänster"


"Håll till vänstertavlan" i tidigare inlägg (HÄR) och (HÄR) har inte givit Perra någon ro, så här kommer några bilder till med detta relativt okända vägmärke. 

En av Hamnbanans järnvägsviadukter över Polstjärnegatan på Hisingen i Göteborg. Till vänster i bild syns en del av Ramberget och husen till höger ligger vid Herkulesgatan/Pallasgatan. Denna viadukt finns fortfarande kvar. 
Här ser vi en av dessa "Håll till vänsterskyltar"

Viadukt nummer två gick också över Polstjärnegatan och den ledde till Lindholmshamnen/Foderhamnen. Denna viadukt revs för några år sedan. Ännu en av dessa "Håll till vänsterskyltar".

Arbete med trafikdelare i Västerås.
Foto: Arvid Ridner

Trafikdelare och en Volvo PV någonstans i Sverige.Vidare forskning i ämnet "Håll till vänstertavla" ger vid handen att trafikmärket hette "Trafikdelartavla".


20 § i 1937 års vägmärkeskungörelse:
Vägmärke, som anbringas såsom trafikdelare till upplysning om att förare av fordon skall hålla till vänster om vägmärket (trafikdelartavla), skall utgöras av en cirkelformad tavla med en diameter av 65 centimeter.
Tavlan skall vara målad gul med en 7.5 centimeter bred svart bård. Tages allenast den ena av tavlans sidor i anspråk för meddelande av upplysning, skall den andra sidan vara målad grå.


Ovanstående vägmärke ersattes 1951 av en blå tavla med vit pil.


3 kommentarer:

  1. 1951, kanske därför man sett så få på bild. Kul att du uppmärksammade!

    SvaraRadera
  2. Ja, då vet man mer. Men kom den blå tavlan med bilen så sent som 1951 alltså? Eller fanns märkena parallelt måntro?

    SvaraRadera
  3. Imponerande vilken undersökande journalistik du gör. Jättekul att få ta del av din information.

    SvaraRadera