torsdag 22 november 2012

Koks, antracit och olja

När mor och far köpte hus i Göteborg 1962 eldades värmepannan med koks. När jag tänker tillbaka kan jag fortfarande känna den lite sticksiga doften när man öppnade luckan och slängde in en ett par skyfflar koks. 
Annons från 1960. Klicka för större bild

När det var dags för påfyllning i koksförrådet kom lastbilen med flaket fyllt av kokssäckar. Man öppnade ett källarfönster, placerade en ränna i öppningen och så tömdes säckarna en efter en. Gubbarna bar säckarna på ryggen och var alltid skitiga av allt koksdamm. Vår granne eldade pannan med Antracit. Det dammade inte som koksen och gav mindre aska, men var också ett dyrare bränsle.


Efter några år bytte farsan kokseldningen mot oljeeldning som naturligtvis var både renare och enklare. Nedanstående bilder från en BP-broschyr om oljeeldning från 1964 tecknad av Beverloo.

Koks är ett  bränsle som framställs vid torrdestillastion av stenkol. Koks produceras i koksugnar, där stenkol värms upp utan lufttillförsel, sk pyrolys, varpå flyktiga beståndsdelar i kolet avgår och förr användes till sk stadsgas.
Antracit är en typ av bergart som är hård och har en hög kolhalt, över 91 procent. Bergarten har bildats av stenkol som utsatts för högt tryck och hög temperatur.  Antracit brinner med en nästan osynlig låga och ger bara små mängder restprodukter av slagg och svavel.

1 kommentar:

  1. Hej Perra,
    Finns det möjlighet att få använda bilden "kol och koks AB"-bilden i en tidningsannons?
    Mvh Erik Lindgren
    erik2lindgren@gmail.com

    SvaraRadera