tisdag 2 oktober 2012

Gräsklipparen

Gräsklipparen uppfanns i Storbritannien 1830 av Edwin Beard Budding, främst för att klippa gräsmattor på idrottsplaner och stora trädgårdar.

Engelsmannen James Sommar, en av grundarna av Leyland Motors Limited, uppfann 1893 en ångdriven gräsklippare. Den var effektiv, men extremt tung och tog lång tid att värma upp.

1896 vidareutvecklade han konstruktionen till en åkklippare.


Bensindriven klippare från 1920-talet


Cylinderklippare med motor från Briggs & Stratton. Visst är den snygg!


1955 kunde damerna glida runt på denna charmiga maskin.Ett intressant steg i gräsklipparens utveckling är denna Wonder Boy X-100 från 1957. Kolla Svammelsuriums inlägg.En Springfield från 1957.


1956 introducerade NV, Nymans verkstäder, den trehjuliga motorklipparen Savann. Motorn kom från deras utombordsmotor och var på 2 hk. Året efter presenterades NV El-Savann, en liknande modell med elektrisk motor.
1960. Den självgående gräsklipparen Webb som radiostyrdes.


Fina amerikanska bilar! Bilden får vara med på grund av mannen med gräsklipparen. Den första bilen tror jag är en Chevrolet Bel Air 1957, men de andra behöver jag hjälp med att identifiera.Norrahammars "moderna" gräsklippare.
Bilden lånad från Grand Prix 63

Stiga Savage 10 1958

Stiga Ponny 1964.Crescent Savann 1967
Bild: raketsport.com

En handjagare, Crescent Turfglider från 1968.
Bild: raketsport.com

Crescent savann 1968.
Bild: raketsport.com

Som kuriosa kan nämnas att Crescent Savann fanns en kort tid på1970-talet med en Wankelmotor från tyska Sachs. Som alla andra wankelprojekt blev den ingen succé.


1954 grundades Klippo i Malmö av Karl Dahlman. Han fick idén till en rotorgräsklippare efter att ha läst amerikanska tidskrifter. Hjulen kom från en barnvagnsfabrik, ovandelen gjorde han av en hydrofortank och motorn kom från Clinton Company i USA. Tillsammans med några rörbitar, lite annat smått och gott och en hel del arbete blev detta alltså den första rotorgräsklippare som tillverkats i Europa. Karl Dahlman konstruerade också världens första luftkuddeklippare Flymo. Den började säljas 1964.


En bild från bloggaren "Imperial 58" med hans Klippo-samling. Läs mera HÄR


Idag finns det robotklippare som åker runt i trädgården dygnet runt och håller gräset välklippt. När batteriet börjar ta slut söker den själv upp laddningsstationen.
4 kommentarer:

 1. Tack - kul att du gillade redigeringen på Grängesbergsbilderna! :)

  Ha det/SoF

  SvaraRadera
 2. Jag gillar speciellt Klippo-bilden! ;-)

  SvaraRadera
 3. Bilarna:
  -Mittenbilen ser ut som en 57-Buick (Modell okänd)
  -Bilen i garaget är en -58 Cadillac (Kan eventuellt vara en -57 om det är en Eldorado Brougham......tror jag)

  SvaraRadera