fredag 26 oktober 2012

Café Pelikan

På Södra vägen mittemot Heden låg göteborgsknuttarnas stamfik Café Pelikan. På 60-talet och fram till mitten av 70-talet var det här vi knuttar samlades för att fika och tjöta. De flesta var medlemmar i Kortedala Motorklubb och var vi inte i klubbhuset på S:t Pauligatan så var det på Pelikan vi hängde när vi inte var ute och körde hoj. Cafét bestod av två rum där det inre var reserverat för motorcykelburen ungdom. I det yttre rummet satt taxigubbarna och alla andra som inte åkte hoj. Denna uppdelning hölls det strikt på. Serverade gjorde damerna "Aina" och "Bengtsson". 


Café Pelikan och Agneta på sin Honda.
Bild: KMK

"Kocken" och "Lycke" utanför Pelikan. På gatan står en Honda 450 Black Bomber med clip-onstyre, megafoner och Dunstall-sadel. 
Bild: Ingvar Östman

Janne Zätes Norton med kåpa, tank och sadel från Dunstall. I bakgrunden Plufsens Matchless G80  och Kockens Norton. Året är 1969.
Bild: Ingvar Östman

Roland Nilssons Norton Commando, en hoj som han även körde debutanttävlingar i roadracing med. 
Bild: Ingvar Östman

Roland Nilsson i depån på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Han körde för klubben SMK Göteborg. På Yamaha vann Roland 1973 SM i 500-klassen och 1975 blev han svensk mästare i både 250cc och 350cc. Han driver numera firman RN MC-service & Demontering.
Bild: Ingvar Östman

Utanför Café Pelikan diskuterar "Lamellen" med "Putte" som sitter på Svens modifierade Honda 750.Sven längst till höger i bild.Här sitter jag på min Suzuki GT 750 iförd min nya fina Bell-hjälm. Damen är Svens dåvarande flickvän Putte. 


4 kommentarer:

 1. Kul sida Perra. behövs lite nostalgi historia för framtiden. jag gick under namnet "skogis" körde på 60talet Norton å Triumph men heter Tommy Eklund minns Pelikan känner även igen Lamellen hette han inte Hasse. Fler som körde då var Bill Hansen på BMW å Triumph Calle Eckre alias Calle Norton Samt Olle Lavemarck på 3pip Kawa.

  SvaraRadera
 2. Trevligt att se bilder i gen, den vita Hondan är Janne Zäte i bakgrunden syns Plufsens G80 o min Norton
  Hälsningar Kocken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar. Den vita "Hondan" är en Norton. Det var föregångaren till den Honda 750 Janne byggde 1971.

   Radera