torsdag 20 september 2012

Kungsgaraget

Bilden nedan visar Kungsgaraget vid Ekelundsgatan år 1962. Den äldre bebyggelsen här revs 1954 och sedan påbörjades sprängningarna för detta bergsgarage i tre våningar. Det blev den första parkeringen i Göteborgs centrum under tak när den stod klar i september 1960. Bakgrunden var att Göteborg behövde ett stort skyddsrum som i fredstid även kunde användas som garage. Under en kort introduktionstid var parkeringen gratis, men sedan kostade det 200 kr/mån, på den tiden ett skyhögt pris då det i dagens penningvärde motsvarar 2 250 kr/mån! Nere i garaget hänvisades bilisterna till en ledig plats via högtalare.
Bilister erbjöds även service i form av bensinstation, tvätthall, smörjstation och gummiverkstad.
Källa: "Bilden av Göteborg" av Robert Garellick

Det tycks finnas väldigt lite dokumenterat om denna intressanta bilserviceanläggning. Finns det någon som har bilder och information om Kungsgaraget så är jag tacksam om ni hör av er så kan jag uppdatera inlägget.

Idag ser Kungsgaraget ut så här och någon bensinstation finns här inte längre. Det är Europark som har hand om parkeringen och en plats kostar för privatpersoner från 1755 kr/mån. Att parkera här har alltså blivit billigare med åren!

Är man intresserad av liknande skyddsrum/garage i Stockholm så kan jag rekommendera hjak.se. Där finns mycket intressant skrivet om "Kalla kriget".2 kommentarer:

  1. Det var ingen dålig service dom kunde erbjuda bilisterna förut minsann!!

    SvaraRadera