onsdag 1 augusti 2012

Järntorget 1970

Det är fascinerande att en vanlig bild från Järntorget i Göteborg år 1970 kan vara så intressant. Trots att bilden egentligen inte är något fototekniskt mästerverk kan den ändå presentera en bit vardagshistoria.
Bilarna på fotot är Ford Taunus 17/20M, VW 1500 Variant och en Saab 96 med elegant tackräcke. Volvobussen på linje 85 är på väg mot Masthugget, och det görs reklam för cigarettmärket Commerce (utan varningstext...). En del av körbanorna är stenlagda och i huset till höger finns fortfarande Sjögrens järnhandel.
Foto: MrG omnibuss.se

Samma plats augusti 2012. Fortfarande en röd Saab och en blå buss men nu av betydligt yngre årsmodeller. Det vackra stenhuset på Linnégatan med torn och balkonger är rivet och som synes ersatt av en modern tegelkoloss.


Där Sjögrens hade sin järnaffär finns istället möbelfirman Svenssons i Lammhult.


Fler av Göteborgs Spårvägars bussar hittar vi på uppställningsplatsen vid Klippan år 1969. I bakgrunden skymtar Eriksbergs varv och Sessan Linjens färjeterminal.
Foto: MrG omnibuss.se


1 kommentar:

  1. Bra bilder, på båda övre bilderna blev det Saab - Saab och Ford - Ford, vilket märke bussarna har låter jag vara osagt.

    SvaraRadera