torsdag 2 augusti 2012

Bilbarnstolen och dess historia

Inga bilbälten och ingen bilbarnstol här inte!För att minska risken vid en kollision kan Ni göra en skyddskudde för barnet!


Här är en fantastisk sak som Ni enkelt applicerar i Er vagn. Instrumentbrädan med dess utstickande detaljer kan vara farligt vid en hastig inbromsning.
Året är 1949.
En praktisk lekhage från 1951.Det lite mindre barnet kunde 1951 åka i en hopfällbar babykorg som också kunde förvandlas till en barnstol. 
Mina föräldrar hade ingen bil, men det hände ofta att vi fick åka med vänner och bekanta. Då satt man i mammas och pappas knä. Bilbälten fanns ibland, men användes mycket sparsamt. Hade man riktig tur var bilen en herrgårdsvagn och då kunde vi barn härja fritt i bagageutrymmet. Här är Perra (i vackert lila byxor och gul Hep Stars-skjorta) på besök hos släkten i Flen. Bilen är en Opel Rekord Caravan.


Denna barnstol för bilbruk är från 1935.


 Bilbarnstolar var annars av den typ som hängdes på ryggstödet.
Barnsits 1949
Modellen med ratt var fräckast!En stol i trä från 50-talet.


PUB:s variant av flätad korg. "Behöver Ni bromsa in hastigt sitter pojken eller flickan i alla fall säkert..."
Bild: Larssons Blogg

Annons från Teknikens Värld 1952.


Bil-Barnsitsen Peter från 1956.Året är 1957 och bilmärket Volkswagen.


Barnsits från 1958. "En artikel för barnets säkerhet - rekommenderas!"
Bild: Larssons blogg

Räddningskårens säkerhetssele för barn.
Bild: Larssons blogg

En bilbarnstol från tidigt 60-tal. Tillverkare var svenska Artex.HV-sitsen från 1961.
Baby S sitsen från 1965.


1965 var denna artikel publicerad i Teknik för Alla.1965 sålde Babea Racing AB denna bilbarnstol.1967 presenterade företaget Klippan sin bilbarnstol.


Här är den monterad bakåtvänd i framsätet


...och framåtvänd i baksätet.


Naturligtvis var stolen testad av Statens Provningsanstalt.


Klippans barnstol i en annons från 1968.


En charmig annons med Pekka Langer som Napoleon. Den här konstruktionen, en kombinerad bilbarnstol och kärra, såldes på 60-talet av Artex. Som tillbehör kunde man också köpa en trevlig gungställning!
Bilden från Larssons Blogg


På Trafikverkets Vägmuseum i Borlänge (som inte längre finns kvar) hittade jag denna bilbarnstol.Bertil Aldman

Någon gång i början av 60-talet satt läkaren Bertil Aldman och tittade på TV och hade just skrivit en doktorsavhandling om trafiksäkerhet. Nu såg Aldman en uppskjutning av den amerikanska rymdkapseln Gemini. Där satt astronauterna med ryggen mot färdriktningen. Amerikanarna hade kommit på att den sittpositionen var det bästa skyddet vid start och landning. Det gav Aldman en idé om en säker barnstol i bilar. Han började rita på en stol som han vände bak o fram så att barnets rygg fick ta upp krafterna vid en olycka. Därmed skulle babyn undvika de värsta skadorna, menade han. Tillsammans med Volvo och Chalmers Tekniska Högskola konstruerade han den första riktiga barnbilstolen.Krocktester utfördes med gott resultat.
  

1967 kunde ägare av Volvo Amazon och nya 144 för 115 kr köpa en bakåtvänd bilbarnstol för barn mellan ett och sju års ålder. Monteringen gick till så att hela passagerarstolen i bilen skruvades loss och vändes 180 grader. Man behövde bara lossa på fyra skruvar. Därefter fästes barnstolen med särskilda fästband tillsammans med en speciell ryggplatta. De flesta klarade det på några minuter men idag skulle vi nog tycka att det var för krångligt. 
1975 såg stolen från Volvo ut så här.


Stolen fick ett snabbt genombrott i Sverige, men utomlands hade man en annan uppfattning. Svenska bilister som körde i Europa stoppades av polisen som talade om hur farligt det var för barn att sitta fram. Barn skulle sitta i baksätet... 
Den 1 januari 2007 införde Sverige en lag som innebär att alla barn som är kortare än 135 centimeter skall sitta i godkänd skyddsanordning, d.v.s. babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller på bilkudde när de åker bil. Idag är det väl inte många som inte spänner fast sina barn. Annat var det förr!

Volvo var pionjärer när det gäller integrerade barnbilstolar. Praktiskt att stolen redan finns monterad när man köper bil :-)


Bälteskudde från 1978.
Så här ser en modern bilstol från Brio ut.


Här en bild från 1994 där min son sover gott i 245:an och naturligtvis sitter han ordentligt fastspänd. Stolen hyrde vi av Folksam.Till sist ett litet klipp om skillnaden för ett barn att färdas framåt respektive bakåt i färdriktningen vid en krock.


3 kommentarer:

 1. Det har sin charm detta med skuffåkande barn osv. Minns när vi trängde in oss 7 pers i en Peugeot 104, jag och min kusin i skuffen... Fast i detta fall får man väl enbart vara glad att utvecklingen gått framåt. Vill ju inte tänka hur en krock med 104:an gått i det fallet...

  SvaraRadera
 2. Jag gillar bilden av ditt barn sova i bilen. vet du namnet på bilbarnstolen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var Folksams egen stol som vi hyrde.

   Radera