tisdag 17 juli 2012

Svenska Häftstiftfabriken

I Pålsboda invid järnvägen mellan Hallsberg och Katrineholm ligger Svenska Häftstiftfabriken. Visst är det ett fint namn på en fabrik! Jag har åkt förbi många, många gånger och undrat hur det ser ut därinne. Man kan framför sig se hur personalen sitter vid sina bord och tillverkar häftstift efter häftstift, eller är det kanske en massa maskiner som sprutar ut färdiga häftstift i olika färger? Nej, denna fabrik tillverkar inte längre några häftstift men man producerar faktiskt mellan 400 och 500 ton gem årligen, varav 90 procent går på export. Häftstiftfabriken i Pålsboda grundades 1936 och är ett familjeföretag i tredje generationen.
En vacker neonskylt pryder fabriksbyggnaden.
Ett mobilfoto taget från lokfönstret.
Ur en artikel i Sydsvenskan:
"I Norge och Finland föredrar de mindre gem som är 25 mm långa. Tyskar och folk på kontinenten vill helst ha förzinkade gem som är 50 mm långa, säger Christer Bermark, ägare av Svenska Häftstiftfabriken i Pålsboda.
Några häftstift gör fabriken inte längre. Där är konkurrensen från Kina och andra länder i Asien mördande.
-Men våra gem har forfarande en marknad. Vi säljer till hela världen men mest i Europa och USA, berättar Christer Bermark".


Uppdatering:
Här är två bilder till från Svenska Häftstiftfabriken. Bilderna har jag fått låna av Hans J. Besök gärna hans intressanta blogg hjak.se.
Foto: Hans Jakobsson
Foto: Hans Jakobsson

1 kommentar:

  1. Det är en intressant byggnad! Jag smög runt knutarna förra året och såg stora rullar med ståltråd avsedda för gem och en hel del spännande maskiner där inne. Firmamärket är helt underbart, här är en av mina bilder från platsen: http://www.flickr.com/photos/hjakse/7455344236/in/set-72157630240780648/

    SvaraRadera