lördag 21 juli 2012

Moraliskt förfall?

Först 1959 blev det tillåtet att sätta upp kondomautomater. Tidigare hade så kallade hygienbutiker och frisörer med särskilt tillstånd fått sälja kondomer. 

Den 29 april 1959 var stämningen laddad i riksdagen. Det som fick känslorna att svalla var om lagen om preventivmedel skulle ändras så att kondomförsäljning i automat blev tillåtet. Motståndarna menade att om kondomer blev mer lättillgängliga så skulle lösaktigt leverne bland framförallt ungdomar uppmuntras. Resultatet av omröstningen gjorde det tillåtet att sälja dessa preventivmedel även i automater.

RFSU började i liten skala sälja kondomer via automater i början på 60-talet och då främst  på militärförläggningar. 1964 började RFSU bearbeta fastighetsägare för att få tillstånd att sätta upp automater på husväggar, gärna i närheten av tobaksaffärer. Men det räckte inte med detta, det krävdes även tillstånd från kommunen, barnavårdsnämnden, fjärdingsmannen och slutligen även byggnadslov. De fick inte sättas upp i närheten av skolor eller på en plats där det kunde väcka anstöt, och de fick inte sitta för lågt så att minderåriga kunde nå upp.

Fram till år 1937 var det strängt förbjudet att importera kondomer till Sverige. Man fick inte ens tala om att sådana preventivmedel existerade eller informera om hur de användes. 1937 togs importförbudet mot kondomer bort och då öppnade RFSU sin första butik, en sjukvårdsaffär där man bl a sålde maggördlar, bråckband, uringlas, plåster, värmedynor, solkrämer, stödstrumpor, kamelhårsulstrar, hålfotsinlägg och givetvis kondomer, men mycket diskret under namnet ”kontrollerade varor”. 
1969 när Flower Power var som störst, startade RFSU butikskedjan "Blommor och Bin". Kamelullen ersattes med jeans och 
T-shirts och de diskreta kondomförpackningarna förnyades och blev färgsprakande och humoristiska.  "Blommor och Bin" blev en enorm succé och som mest drev RFSU 38 butiker runt om i landet.
Källa: rfsu.se

Det var ju minst sagt pinsamt att handla i dessa automater och nog såg man till så att ingen såg en när man stoppade mynten i automaten....  Perra tyckte det var väldigt fräckt och provocerande att i början på 70-talet ha en T-shirt med texten "Blommor och Bin" och dessutom en med texten: "69, Try it, you like it"... Ja, ja det var då det...  ;-)Här ett reportage om detta intressanta ämne från SR Minnen.

                           Lyssna: Radiofynd: Debatt om kondomautomater

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar