söndag 15 juli 2012

Mellerud

Mellerud är centralort i Melleruds kommun. Där bor ca 9 000 invånare och på deras hemsida beskriver man orten så här:
Mellerud är något av ett Sverige i miniatyr. I öster har vi kusten mot Vänern, i söder jordbrukslandskapet, i väster reser sig Kroppefjäll, och både där och i norr har vi gott om skog och sjöar. Vi har faktiskt mer än 80 mil sjöstrand inom kommunens gränser, nästan 100 meter per invånare.
Två bilder som påminner om lugnet som rådde i Mellerud på 50-talet. Kanske är det fortfarande lika lugnt?

På 60-talet var det en aning mera liv, men bara en aning...Mellerud 1964.


Och så en bild från Mellerud som gör oss medvetna om att det går mot bistrare tider. Motorvagn X8 väntar på avgångsignal från tågklareraren och året är 1968. Dessa motorvagnar byggdes av ASEA 1947 för Bergslagernas Järnvägar (BJ) och är ganska lika SJ:s X5-vagnar. Den största skillnaden var att BJ:s består av fyra vagnar medan SJ:s hade tre. Dessa tåg gick i trafik mellan Göteborg och Gävle i "GDG-Expressen" där GDG stod för Göteborg-Dalarna-Gävle. Mer om SJ:s littera X5 finns HÄR.
Bild: historiskt.nu

En något somrigare bild från 50-talet med samma typ av motorvagn i Mellerud. I bakgrunden skymtar ett ånglok som troligen gick i trafik på linjen Mellerud -Bengtsfors - Arvika.Persontrafiken på linjen Mellerud - Bengtsfors - Arvika  lades ned 1985-86 och trafikerades de sista åren med rälsbussar. Sommartid går det fortfarande att åka rälsbuss mellan Mellerud och Bengtsfors på DVVJ, "De Vackra Vyernas Järnväg". Vill man sedan vidare mot Arvika är det bara att sätta sig på en dressin och börja trampa. Läs mera på dvvj.se


Ett gammalt vykort på Järnvägshotellet och stationshuset i Mellerud.På 50-talet hade man förstört den vackra träfasaden.På 90-talet fick hotellet ny ägare, renoverades, fick ny träfasad och döptes om till Hotell Semaforen med nattklubben (!) Stinsen. Det gick några år, sedan stod hotellet tomt innan kommunen 2011 köpte fastigheten och gjorde om huset till ungdomsgård.
Bild: TTELA Foto: Bertil Karlsson

  Vykort med flygfoto.Och till sist ett flygfoto över Mellerud från 1971.


5 kommentarer:

 1. Hej Perra,

  Fanstiskt fina bilder från Mellerud. Var där för ca 2 veckor sedan. Med tanke på ditt arbete inom järnvägen så har jag sedan 5 år tillbaka, varje dag på nätet tagit del av Järnvägs Historisktforum som är i mitt tycke ett otroligt farsinerande forum. Vilken kunskap ni innehar, engagemang innom museèrna och vilka härligt underbara inlägg, bilder och dessa personlighter som t.ex. Olds, Malmer, Moorgan, Granis, Morshyttan m.m. Det finns en hel drös av kunniga skribenter som jag inte orkar räkna upp nu.

  Mvh/Lasse Bertlind

  SvaraRadera
 2. Och nu håller de på att hugga på varandra under rubriken "Lanternitak". Inte ovanligt i detta forum men otroligt charmerande.

  Lasse Bertlind

  SvaraRadera
 3. Roliga bilder från förr och i Mellerud gjorde dom plastoljekannor till bensinbolaget Fina

  SvaraRadera
 4. Hej, fina gamla bilder men den med de två loken är inte från Mellerud. /Mellerudare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för påpekandet. Vid närmare studium av bilden ser jag att "Anonym Mellerudare" har helt rätt och bilden är nu bortplockad.

   Radera