fredag 1 juni 2012

Hovermo GårdsmuseumI Jämtland utefter väg 321 mellan Svenstavik och Myrviken, ligger Hovermo gårdmuseum.


Museet drivs av bröderna Folke och Yngve Eriksson. Nödåret 1867 skulle deras farfarsfar Johannes Andersson en dag till auktionen i Hover­mo för att köpa en amerikakoffert eftersom han var på väg att emigrera. På vägen passerade han gården 
"Öst om ån" som hade en kvarn som drevs av kraften från Hovermoån. Gården var till salu och Johannes bestämde sig genast. Han gav Amerika-biljetten till sin bror och började istället renovera kvarnen och bygga en smedja. Tillsammans med hustrun Brita och sönerna utökade han verksamheten med sågverk, snickeri, mekanisk verkstad och kraftverk. Det blev fem olika byindustrier.

Jordbruket och kvarnen lades ned i slutet av 1970-talet, men smedjan används fortfarande till husbehov. Nästan alla verktyg och maskiner är tillverkade på plats, och fungerar fortfarande.


Många ovanliga, snillrika tekniska lösningar har tagits fram på gården. När Tekniska museet i Stockholm på en riksturné visade upp märkliga konstuktioner, hade inte mindre än sju exempel lånats från Hovermo. Kraftstationen byggdes under första världskriget efter egna ritningar. Den liknar nästan en liten kyrka, med faluröd panel och vita knut­ar, originella fönsteromfattningar och ett torn. Tornet har en lanterna på toppen som lyser när kraftverket är i drift. Kraftstationen försörjer idag fyra hushåll och en verkstad med elektricitet. Överskottet säljs till Jämtkraft.


På gården finns mycket intressant att studera.


I den gamla kvarnen finns något man kallar "Hemmets eget museum", som är en rejäl nostalgitripp. Där finns mängder med saker som funnits och brukats på gården under 1800- och 1900-talet.
2001 utsåg Svenska Industriminnesföreningen Hovermo gårdsmuseum till "Årets industriminne".
Under säsongen guidar Folke och Yngve runt i museet och är man fikasugen så finns det ett café på gården.

2 kommentarer:

  1. Intressant...nästa gång man kör 45:an söderut ska jag besöka stället...tack för tipset!!

    SvaraRadera
  2. Det har jag sagt varenda gång jag åkt förbi, att nästa gång ska jag besöka stället...än har det inte blivit av, men nästa gång så! :-D

    SvaraRadera