onsdag 13 juni 2012

Göteborgs Fiskhamn

På detta foto från 1962 finns det mycket intressant att studera om man är bilintresserad. Svenskt, tyskt, franskt och längst till vänster står det också en liten, som jag tror, Fiat 600 parkerad. Är det möjligen en blå Saab vi ser till vänster om Fiaten? Kanske någon därute kan artbestämma den röda bilen som till hälften skyms av cykelstället?

På detta vackra kolorerade vykort ser vi Fiskhamnen och i förgrunden Fiskhamnsbangården. På andra sidan älven ligger Eriksbergs varv.

I början av 1900-talet stod det klart att Göteborg behövde en fiskhamn med fisk- och packningshallar samt möjligheter till förädling och transport. Fiskhamnen togs i bruk 1910 och var Nordens största i sitt slag.
Hamnen växte undan för undan och i slutet av fyrtiotalet hade fiskauktionen cirka sextio fast anställda. 

Fiskhamnen 1946

September 1945
Fiskhamnen och Amerikakajen
Fiskhamnen 1965
1970 lämnade Göteborgs stad över fiskhamnen till Göteborgs Fiskauktionsförening. Idag finns inte längre några fiskebåtar i hamnen och all fisk körs på lastbil. De enda fiskebåtar man ibland kan se är en och annan räktrålare som fortfarande landar sin fångst här. I början av nittiotalet revs en del byggnader och man fyllde igen delar av bassängen för att bygga parkeringsplatser och nya byggnader. Den ursprungliga auktionshallen, byggd 1914, är riven och ersattes 1993 av en ny
Nuvarande auktionshall
Idag ser det ut så här vid Fiskhamnen. Oscarsleden till vänster som effektivt skiljer staden från vattnet. Järnvägsspåren är sedan länge borta, liksom alla hamnkranar. På Eriksberg byggs inte några fartyg, istället bygger man nya lyxiga bostäder i en rasande fart. Klokt nog har man behållit den stora bockkranen som påminner om en tid när Göteborg var en stad där det byggdes fartyg i världklass. Stena Lines färjor är numer de enda större fartyg man kan se i hamnen plus en och annan lyxkryssare som ibland lägger till i Frihamnen. Mycket i Göteborg har förändrats på bara några decennier.


2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg med många fina bilder.

    Den röda bilen - är det kanske en Taunus 15m?

    SvaraRadera
  2. Jag gissar på Ford Zephyr / Patrik

    SvaraRadera