torsdag 31 maj 2012

Polisen och Amazonerna

Två tuffa snutar i en Amazon. Notera kameran!

Första generationen av polisens Amazon Sport rullar ut från Lundbyfabriken. De första av polisens Amazoner var helsvarta men här är det bilar målade i den nya svartvita färgsättningen.


Polisen i en Amazon gör flygande besiktning på en Ford Customline -52.
Bild: BigPapa

Även i filmens värld har polisens Amazoner medverkat. Här är en bild från filmen "Dra på, en kul grej hände på väg till Götet" från 1967.

.och här i "Kurt Olsson - Filmen om mitt liv som mej själv" från 1990.

I ett av mina tidigare inlägg finns också en Amazon.
Bild: Västergötlands Museum

Amazon från Dalarnas länstrafikgrupp 1969-70.

Både svart och svartvitt under Nikita Chrusjtjovs statsbesök i Stockholms 1964.

En Amazon i Kiruna under 1 maj-demonstrationerna 1972.

Och så några klipp ur filmen "Kurt Olsson - Filmen om mitt liv som mej själv" med Lasse Brandeby (1945-2011). Här blir det både polisamazoner, en halv Saab 95 och en del andra trevliga bilar.

Denna Bandai Amazon, made in Japan, såldes för 412 kronor på Tradera.Japanska Bandai, grundat 1950, är världens tredje största leksaksproducent. En av deras stora sucéer var Tamagotchin, leksaken där man skulle pyssla om ett digitalt husdjur så att det inte dog. Tamagotchin utsågs 1997 till årets julklapp i Sverige.

2 kommentarer:

  1. Larsson gillar gamla polisbilar. Men inte alls dagens fjollpolisbilar som ser ut som de av misstag hamnat i något färgbad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Amazonen var snygg men för liten. Valianten var en riktig polisbil, dessutom väldigt omtyckt av poliserna själva. Vad bovarna tyckte vet jag inte...

      Radera