fredag 4 maj 2012

Cuba Cola och Coca-Cola
Coladrycker lanserades i Sverige 1953. Fram till dess hade de varit förbjudna eftersom de innehöll fosforsyra och koffeinIntresset var dock stort, och när förbudet hävdes av Medicinalverket var Malmöföretaget Saturnus väl förberedda. De hade redan en dryck färdig och sommaren 1953 lanserade de läsken Cuba Cola. Därmed kom de före den amerikanska konkurrenten Coca-Cola som introducerades tre månader senare. Cuba Cola är alltså Sveriges äldsta coladryck. Receptet på Cuba Cola ägs fortfarande av Saturnus AB.

John Pemberton skapade receptet till Coca-Cola 1886. Pemberton sålde koncentratet till stadens största apotek där det blandades med kolsyrat vatten och såldes för fem cent per glas. Den nya drycken döptes till Coca-Cola.
Coca-Cola 1901

Coca-Cola i Sverige.
På premiärdagen den 29 juni 1953 åkte de gula säljbilarna i kortege från Mineralvattenfabriken Tre Kronor i Sundbyberg till Stadshuset. Därefter fortsatte de vidare ut till förväntansfulla kunder och konsumenter runt om i Stockholm. Under många år var det Pripps som tillverkade drycken under licens, men 1997 tog Coca-Cola själva över verksamheten och bildade 
Coca-Cola Drycker Sverige AB.
Volvo i Sundbyberg

Karrier Bantam i Göteborg

ChevroletSommaren 1954 öppnade Mineralvattenfabriken Liljan AB en fabrik i Nacksta, Sundsvall för tillverkning av Coca Cola. Distributionen skedde med specialbyggda bilar i färgerna rött och gult. Vid fabrikens invigning den 4 november 1954 fick inbjudna intressenter från hela Norrland, representanter för staden, näringslivet och olika organisationer en visning av fabriken som producerade 5000 flaskor i timmen. De tre värdinnorna — fransyskorna Miss Elecance de Paris och Miss Rivieran, båda iklädda Coca-Cola-dräkter, och Miss Sundsvall Ingrid Johansson i medelpadsdräkt — bjöd gästerna på särskilda smakflaskor med Coca-Cola.
Lastning av Coca-Cola i Nacksta
Bild: Sundsvalls Museum

Volvo L340.Volvo L340 i Trollhättan på 50-talet.


En trevlig Volvo Trygge från 1963.B-registrerad Volvo Snabbe 1971
Foto: Anders Willgård

En norsk Coca-Colabil från 1962.


Opel Blitz och Karrier Bantam i Amsterdam 1955.En sådan här Karrier Bantam från Lesney fanns i Perras leksakslåda.

1913 anordnade Coca-Cola en designtävling för att ta fram en flaska. Ett av kraven var att man i mörker, genom att känna på flaskan, skulle kunna avgöra om det var en Coca-Cola. Vinnare blev svenskättlingen och glasingenjören Alexander Samuelsson som 1883 utvandrat från Surte, ett litet brukssamhälle som ligger strax norr om Göteborg.
Coca-Colaflaska 1915
Coca-Colaflaskans utveckling genom åren.

Det finns faktiskt ännu en svensk-amerikan som förknippas med Coca-Cola, nämligen konstnären Haddon Sundblom. Han skapade 1931 den tomte som vi numera förknippar med julen. Gemytligt stor och rund, med röda kläder och stort vitt skägg. Tomten hade tidigare avbildats i en mängd olika skepnader, alltifrån dvärg och älva till ett troll. I Sverige var han en liten grå vätte som inte var speciellt snäll. På illustrationer från 1800-talet kunde tomten ha lila, blå eller gröna kläder, men Haddon valde rött och lade till de vita pälskanterna på rocken. Vad som framförallt gjorde Sundbloms tomte så omtyckt, var att han såg så snäll och vänlig ut. När kampanjen kom upp på affischer i USA, kom folk att älska just den här bilden av tomten. Varje jul fram till 1964 fortsatte Haddon att rita en ny bild med sin tomte till Coca-Cola. Sedan dess har ingen kunnat tänka sig vår jultomte med något annat utseende.2008 drog Coca-Cola igång något de kallade Pembertonkampanjen, för att försäkra konsumenten om att Coca-Cola innehåller helt naturliga ingredienser, samma som år 1886 när John Pemberton skapade drycken. Kampanjen kunde ses bl.a. i annonser, på reklam-TV och på deras lastbilar.Jag återkommer efter reklamen och då blir det finfina grejor. Häng med då!
videoEftersom det är lördag, så blir det en bild på en snygg Coca Cola-automat.......en flaska......och en praktisk burkhållare.
Ha en fin helg alla mina bloggföljare!1 kommentar:

  1. Tjena, jag sommarjobbade på Sundsvalls Bryggeri som grabb. Åkte bl.a med Kalle Gohde i den Coca-Cola bil som kom senare, den var röd med dragdörrar på sidorna. Kalle var en supersnäll snubbe och jag kommer ihåg detta som vore det igår. Tack för en kul sida !
    Med vänlig hälsning. Jan Strömberg Österström/Holmsjön

    SvaraRadera