söndag 27 maj 2012

Café Cineast i Sveg


Har ni vägarna förbi Sveg, så ska ni absolut inte missa ett besök på "Café Cineast". Det här fiket upptäckte jag och min dotter förra året när vi kört den vansinnigt tråkiga E45 mellan Orsa och Sveg och letade efter ett frukostställe. Vi hade inte några större förväntningar när vi gick in men döm om vår förvåning när vi klev rakt in i 50-talet och filmens värld! "Bakelse" lyser det från en vacker neonskylt på väggen.
Så här skrev DN i ett reportage:

"Att stiga in på Café Cineast i Sveg är som att kliva rakt in i 50-talet och filmens Hollywood. Här möts man av en miljö så autentiskt återskapad att kaffe­pausen blir en resa i både tid och rum. En tidsenlig bensinpump och en fin gammal motorcykel är bara några av inventarierna. Skulle man mot förmodan tröttna på 50-tal, Marlon Brando och Marilyn Monroe är det bara att gå en trappa upp. Där finns ett rum tillägnat maffian, en skräck­kammare och en westernsaloon, allt i genuin Hollywoodstil. Kan detta verkligen vara Sveg? Jodå, det är det. Kaffet och fikabrödet smakar genuint härjedalskt och sprider en känsla av folkhem mitt i allt det amerikanska."
Ett rum för maffiabossar att roa sig i.

I saloonen har en trött man somnat i ett hörn.På samma våning finns också plats att fika...

...eller kanske spela lite bordsfotboll (heter det så?)


Café Cineast har ett bra utbud på fikabröd, smörgåsar och annat smått och gott. Deras neg... förlåt, chokladbollar finns i två storlekar, vanliga och king size. Den senare större än en tennisboll...! Priserna är minst sagt överkomliga, speciellt om man jämför med en fika i Stockholm eller Göteborg. 
Samma personer driver också en italiensk glassbar alldeles intill den stora fula träbjörnen i Sveg. Där serveras egentillverkad glass enligt italienska recept i 18 olika smaker.

2 kommentarer:

  1. Överallt i vårt avlånga land finns det trevliga smultronställen...det gäller bara att hitta åt dom! =)

    SvaraRadera
  2. Bra tips och fina bilder.

    SvaraRadera