söndag 13 maj 2012

Bankbussar

På 50-talet i Stockholms nya förorter fungerade bankbussar som rullande bankkontor. VW-bussarna körde mellan förorterna och höll öppet någon timma på varje ställe. Sveriges Kreditbank hade t.o.m. en biltelefon i sin buss!


1953 börjar Stockholms Enskilda Bank, SEB, använda bankbussar som ambulerande kontor. Bussarna hade chassie från Citroën. Karosserna byggdes hos Svenska Karosseri Verkstäderna, SKV, i Katrineholm som 1966 köptes upp av Scania. Orsaken var högertrafikomläggningen 1967, som krävde ökad kapacitet på bussidan, samtidigt som Scania behövde mera utrymme för lastbilstillverkningen i Södertälje. 
Den 28 oktober 1953 rullade den första bankbussen ut från huvudkontoret. Bussen innehöll ett bankkontor i miniatyr och under en period rullade sammanlagt tolv bankbussar på Stockholms gator. Idag skulle väl ingen ens fundera på att ha ett bankkontor med kontanter i en liten buss med tanke på all organiserad brottslighet.


Tre bankbussar byggda för Stockholms Sparbank av Skeningeverken i Skänninge 1949. Kunderna klev på baktill i bussen där det fanns en salong med fåtöljer för den som väntade. En expeditionsdisk gick tvärs över bussen och framför den förarhytten. Bussarna byggdes på volvochassi med bensinmotor och fotogenuppvärmning.
Bild: TuristbussN200.se


Även våra grannar i Norge har haft bankbussar. Denna buss, en Opel Blitz, var i drift från 1966 till 1973 och kördes av Skien Sparebank.


Luster Sparebanks sista bankbuss lades ner så sent som 2008.
Åker vi över till Danmark hittar vi en buss från Morsö Sparkasse. Denna buss fungerade som bankbuss från 1961 och ända fram till 2003.


En Mercedesbuss från Sparekassen i Randers. Årtal 1977.

Bankbuss från Horsens Sparekasse1969.


En av SEB:s Citroën-bankbussar blev 1965 ombyggd till husbil av en man i Ängelholm. Bussen isolerades och försågs med matplatser som kunde ändras till fyra sovplatser. Dessutom fanns kök baktill med spis och kylskåp.

1 kommentar:

  1. Bankbuss??!! Hade inte en aning om att det funnits såna...men intressant historia är det!

    SvaraRadera