måndag 23 april 2012

VAZ 1600 DL

HansJ, som varit vänlig nog och skickat bilder till mig, har varit ute spanat in denna VAZ 1600 (kallades också 2106) från 1980. Smutsig, men ser inte ut att ha drabbats av några större rostangrepp. Sju ägare, i trafik, besiktigad 111010 och skattebefriad då den är över 30 år. Som mätarställning noteras 23191 km och det bör väl betyda att mätaren slagit om minst en gång under 32 år. 

VAZ är en förkortning förVolzjskij Avtomobilnij Zavod, vilket betyder Volgas Automobilfabrik. De tillverkar bilar under namnet Lada. De första åren som bilarna importerades till Sverige, ville generalagenten Matreco inte att bilen skulle kallas Lada. Den fick då heta VAZ, men efter några år blev det Lada även i Sverige.


Fabriken grundades 1970 i staden Togliatti. Idag kallar företaget sig för AvtoVAZ. VAZ första modeller baserades på Fiat 124 men hade ryska motorer.


En bil för tuffa tag...
Man gjorde faktiskt en LS version också med aluminiumfälgar, extraljus och dekaltrimning. Om den såldes i Sverige vet jag inte.


En prototyp kallad 2106 Tourist.


AvtoVAZ samarbetar numera med General Motors och detta har resulterat i Chevrolet Niva.


Blir du nu sugen på en Vaz-Lada, så kan du bygga din egen 2106. Klicka för större bild, skriv ut, klipp ut och vik.

6 kommentarer:

 1. Tack för kompletterande historik :-)

  SvaraRadera
 2. Vet du vad det är för bultcirkel på vaz lada 1600 dl?

  SvaraRadera
 3. haha.. letade efter lite info om min nyiköpta Lada vaz. Och så kommer den upp här. Eller jag tror det e min. Reg plåten FDH450. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer! Det är din bil :-)

   Radera
  2. Det som skiljer bilen nu och bilden är att bakre kofångarn är borta. Annars lika dan. Pimpade upp den idag med ett par nya navkapslar. Så nu rullar den i Finspång "sveriges hjärta"

   Radera
 4. Bultcirkel på VAZ/Lada är 4/98 alltså samma som på fiaten som den baseras på

  SvaraRadera