tisdag 24 april 2012

Färg-TV

Från 1968 är denna annons. Oj, vad fräckt det var med färg-TV. Man gick och tittade hos kompisar vars föräldrar hade råd med denna investering. I tidningarnas programtablåer markerades vilka program som sändes i färg.
I boken "TV! Nedslag i Sveriges televisions historia" av Jan Gradvall kan man läsa följande:

En första provsändning med färg-tv ägde rum 3 februari 1965. Den officiella starten skedde så sent som den 1 april 1970 då regeringen gav klartecken för sex färgtimmar i veckan, men allmänheten hade då haft möjlighet att se enstaka färgprogram ända sedan 1967. I oktober 1968 fanns färg-tv i 30 000 svenska hem. Apparaterna kostade då mellan 3 800 och 4 000 kronor (i dagens penningvärde mellan 31.300 och 32.700 kr. Mycket pengar!)
Alla var dock inte lika positiva till färg-TV. Många med svartvita mottagare retade sig på de första färgsändningarna. Kulturjournalisten Ludvig Rasmusson skrev i ett upprop till Sveriges Radio:
"I Italien har man inte färg-TV och man diskuterar just nu om man verkligen har råd att införa det. Socialisterna anser att man inte har det. De har naturligtvis rätt. Rasmusson slutade sitt inlägg med:
1. Sänd aldrig långfilmer i färg!
2. Sänd aldrig program, där färgen har avgörande betydelse!
3. Och framför allt - sänd inga barnprogram i färg!


När regeringen klubbade igenom beslutet om reguljär svensk färg-tv gav det huvudansvariga statsrådet Olof Palme en presskonferens. Palme, som länge skjutit på avgörandet, motiverade regeringens beslut med nogsamt utvalda ord: "Den som vill skaffa sig en så pass dyrbar kapitalvara som en färg-tv-mottagare måste i allmänhet avstå från något annat. Jag tror att detta för de allra flesta kommer att gälla en utlandssemester. Vi får alltså dessa pengar kvar i landet."

Tyska Loewe presenterade 1971 denna färg-tv i storleken 26". Den fanns både i vitt och valnöt. Det utlovades exakta färger med den nya sortens ljusstarka bildrör som gav bättre skärpa och färgåtergivning. Apparaten var dessutom utrustad med automatisk bildstabilisering.
Och vad tittade vi på för program kring 1971? Jo, Lars Molins Badjävlar, den brittiska Herrskap och tjänstefolk, de första avsnitten av Hem till byn, westernserien Alias Smith & Jones, Roger Moore och Tony Curtis i Snobbar som jobbar samt den kanske mest utskällda julkalendern någonsin, Broster, Broster! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar