torsdag 1 mars 2012

Solstad Saab ambulans

Den här ambulansen är byggd av Solstad Bil, och bilden har jag fått mig tillsänd av min kollega Anders M. Tack Anders! Bilen står någonstans i Halland och tycks inte ha varit i bruk på några år. Den börjar bli "luden" av gröna alger och annan påväxt.


Robert Solstad började först med att förlänga och sätta boogie på några Citroën. 


Han fortsatte sedan med att bygga om Saab-bilar till biltransportfordon och pick-uper. Bakaxlarna kunde fås med justerbar luftfjädring. Bilarna blev populära, speciellt för dem som tävlade i bilsport eftersom det var ett smidigt sätt att transportera tävlingsbilen till och från tävlingarna. 1996 påbörjades ett projekt med ambulanser byggda på SAAB 9000 Turbo, så kallade Euro ambulanser. Chassiet byggdes av Robert Solstads företag Solstad Bil i Högsby och ambulansbyggnationen gjordes av Anders Wiman AB i Sandviken. Resultatet blev ett fordon där patienten kunde behandlas betydligt bättre än i den äldre typen av personbilsambulanser. Mer utrustning fick plats och förutsättningarna för bättre ambulanssjukvård ökade. Köregenskaperna vintertid var tyvärr inte perfekta. En kraftfull turbomotor, framhjulsdrift och ett rejält baktungt fordon ställde till en del problem. 

I mars 1999 gick Solstad Bil i konkurs under oklara omständigheter. Det såldes i december 1998 till ett grekiskt företag, Azuka & Partners Ltd, men Solstad Bil visade sig vara på obestånd. Efter konkursen konstaterades det att maskiner och inventarier "försvunnit"I juni 2004 dömdes Solstad för bland annat grov förskingring och bokföringsbrott. Straffet blev ett års fängelse och tre års näringsförbud. Så sent som i juni 2007 dömdes han på nytt, denna gång för att bland annat ha överträtt sitt näringsförbud genom sin medverkan i ett transportföretag. För detta förlängdes näringsförbudet med tre år.


Solstad byggde även transportfordon på Saab 99 och 900.
En bild från Blocket där det just nu  finns några Solstadfordon till salu. 
Bild: sorliden.se
Faktainsamling i huvudsak från Fnul

6 kommentarer:

 1. -Var detta en så kallad SAAB 90000?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men om den hade gjorts idag hade den väl fått heta Saab 112... ;-)

   Radera
 2. :) Den översta ambulansen står numera hemma hos mig. Körde hem den efter köpet, tog ett tag å en del pyssel med att få igång den. Men gick fint! Dock bromslös & inget tryck i luftfjädringen, lite spännande...
  Mvh Misse Karlsson

  SvaraRadera
 3. Är det någon som vet om man kan köpa ritningar till ett sånt här bygge. (Inte ambulansen nu då.)

  SvaraRadera
 4. I SFROs bygghandbok finns viss förklaring hur du bygger "Solstad" bygge.

  SvaraRadera
 5. Den undre ambulansen står hos mig, pågår just nu ombyggnation till biltransport. Mvh Karl Löfberg Öland

  SvaraRadera