tisdag 13 mars 2012

Olskroken i Göteborg

Olskroken sett från Skansen Lejonet år 1955


Redbergsvägen går mellan Redbergsplatsen och Olskrokstorget i stadsdelen Olskroken. 1927 började de vackra förgårdarna framför husen tas bort för att underlätta för den växande trafiken.
Redbergsvägen

Den gråvita byggnaden i funkisstil till vänster på fotot nedan är den dåvarande biografen Flamman. I bakgrunden skymtar Skansen Lejonet. De vackra sk landshövdingehusen på höger sida är numera rivna och ersatta av moderna byggnader i tegel. En Mustangspårvagn är på väg upp mot Redbergslid och Redbergsplatsen.
Redbergsvägen 1950

Hörnet Redbergsvägen - Hökegatan 1967

Hörnet Redbergsvägen - Hökegatan 1967

Elfvins Järnhandel i hörnet Redbergsvägen - Hökegatan 1967 
På gården hade Elfvins järnhandel stall, där märren Sara stod i väntan på leveransuppdrag. 

Redbergsvägen 1970

Östra Bio på Redbergsvägen 14. Öppnade 1918, stängdes 1933.

Utedasslänga i Olskroken ca 1965

Ett vackert landshövdingehus byggt 1905 i korsningen
Olskroksgatan/Borgaregatan före rivningarna...


...och samma plats efter rivning och nybyggnation.

Olskroksgatan 1970 före rivning...


...och så här ser det ut idag.

Olskrokens brandstation, byggd i jugendstil, invigdes 1905, var i bruk till 1956,
blev därefter tvättinrättning och revs slutligen 1978. 


Tyvärr är alltså alla dessa vackra hus och miljöer idag borta. Tänk om man hade besinnat sig och renoverat åtminstone en del av husen. Då hade Olskroken idag varit en fantastisk stadsdel. Nu lät man istället fastigheterna förfalla tills rivning och nybygge var det enda möjliga alternativet. 
Innan rivningarna i Olskroken satte igång på allvar, började en del boende att reagera. De tyckte inte det var självklart att all äldre bebyggelse skulle försvinna och det bildades arbetsgrupper som ville rusta upp delar av husbeståndet. Detta engagemang gav dock inget resultat och kommunfullmäktige beslutade om total rivning i slutet av 1973.

Biograf Flamman, byggd i funkisstil, var en biograf med 684 platser som öppnade 1935 och stängdes 1982. Byggnaden ritades av arkitekten Sten Branzell. Krafter är igång för att få byggnaden kulturminnesmärkt.  


Idag används fastigheten av Finska pingstförsamlingen.


Idag ser det ut så här i Olskroken.
De flesta bilderna kommer från boken "Bilden av Göteborg" av Robert Garellick.

5 kommentarer:

 1. På Biograf Flamman var jag och såg en Elvisfilm en gång i tiden. Då, när man var svältfödd på Elvis blev det att lusläsa tidningarna för att se om man visade någon i Götet.
  Annars var Olskroken en trevlig stadsdel. Lite av känslan har den väl kvar ännu tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Visst är det fortfarande trevligt, och jag kan också förstå vad som låg bakom viljan att bygga nytt så att folk skulle få bo drägligt och modernt, men det är synd att pengarna för att bevara saknades.

  SvaraRadera
 3. Vi bodde på Hökegatan på gården innanför brandstationen på 40-talet. Har sökt bilder därifrån men misslyckats. Det var trevligt att se själva brandstationen och de övriga bilderna som ger nostalgikickar.

  SvaraRadera
 4. Någon som minns zackrissons möbler Låg olskrogstorget men vart. Den e ej i bruk. Ägdes av Ernst Zackrisson han dog 1953.så vad som hände sen vet ja ej Vet bara att de inte e den i Mölndal Utan en annan dom bodde på redbergsgatan vet jag hans fru Judit dog 1974

  SvaraRadera
 5. Hette olskrokens möbelaffär

  SvaraRadera