lördag 24 mars 2012

Limmared

Idag blev det en timmas rast i den gamla bruksorten Limmared och då passade jag och en kollega på att ta en promenad i det vackra vårvädret. Ett par loppisar hanns med, men några inköp gjordes inte. 
Limmareds glasbruk. Gammalt vykort. 

I Limmared finns Sveriges idag äldsta glasbruk, grundat år 1740. Glasbruket tillverkar bl.a Absolutflaskan, medicinglas och barnmatsburkar. Bruket var ett eget företag fram till mitten av 60-talet då PLM tog över. Idag ägs det av det irländska glasförpackningsföretaget Ardagh Glass.


Intill järnvägen håller ett spännande projekt på att byggas, nämligen "Glasets Hus". Glasets Hus blir en historisk utställning över flydda tider i Limmared men kommer också att innehålla en hytta där dagens glaskonstnärer kan arbeta.  Limmareds hembygdsförenings unika glassamling kommer att visas och huset kommer också innehålla café och konferensanläggning. Ungefär så här kommer huset att se ut när det invigs den 16 juni 2012. Entré i form av en Absolutflaska.
Här finns också Limmareds Värdshus, en restaurang berömd för sina schnitzlar, eller som man stavar det här, snitzlar. Finns i storlek S till XXL. 

Värdshuset öppnades i november 1962 i tidigare disponentvillan "Sofiero". Anledningen var främst att Järnvägshotellet brann ner på våren samma år och behov av ett matställe fanns i Limmared.
Limmareds Värdshus

Limmared är idag en liten station längs med "Kust till Kustbanan" som går mellan Göteborg och Kalmar. Annat var det förr då detta var en knutpunkt för tre olika järnvägar, nämligen Borås–Alvesta, Falköping–Ulricehamn–Limmared–Landeryd och Falkenberg–Limmared. 1949 fanns på stationen 24 personer anställda. På bilden nedan ser vi Limmareds vackra stationshus med järnvägshotellet till höger och i bakgrunden mellan de två tågen syns vattentornet. Notera också den trevliga lilla kiosken till vänster om stationshuset. 

Limmared station på 1930-talet

Här ser vi det nya stationshuset och det numera rivna magasinet. Där magasinet låg, byggs nu det tidigare nämnda Glasets Hus.
Limmareds station 2011

Under en period från 1994 och några år framåt, trafikerades Kust till Kustbanan med en enklare variant av X2000-tåg kallade X2-2. Dessa tåg hade färre vagnar jämfört med X2000 och hade en kiosk istället för bistro. Denna bild togs på Limmareds station den 11 juni 1994,  dagen för den officiella invigningen av SJ:s X2-2 trafik mellan Göteborg och Kalmar. 
Foto: Krister Johannesson 


Som kuriosa om Limmared kan tilläggas att dansbandet Jan Öjlers kom från denna ort.


Och för er som bara älskar dansband kommer här Jan Öjlers med en svensk cover på Neil Sedakas "Oh, Carol" som på svenska blir "Starka Karin" (!).

2 kommentarer: