söndag 25 mars 2012

Korvautomater

En intressant parantes i den varma korvens historia är korvautomaten. Redan på 50-talet gjordes försök med dylika tingestar. Nedanstående automat producerar en grillad wurre på 28 sekunder.

Nästa bild är på en liknande apparat utanför Centralstationen i Stockholm. Den har loggan TR högst upp, vilket betyder att den ägs av Trafik Restauranger som var ett bolag inom SJ. Här har man vässat automaten och är nu nere på låga 22 sekunder för en grillad! Fotot är från 1954.
Bild från boken "Så var det"
Nästa korvautomat är en modernare variant som t.o.m. jag kommer ihåg. Den fanns  kring 1970-75 om jag minns rätt. Man stoppade i pengar, väntade och efter en stund kom det ut ett ljummet korvbröd, därefter något som såg ut som ett cigarrfodral innehållande en varm korv. Sist men inte minst ploppade det ut små förpackningar med senap och ketchup. Nytt rekord igen med 15 sekunder blankt!
Korvautomat på Huskvarna Industrimuseum

9 kommentarer:

 1. En sådan apparat fanns i Edan utanför Arvika i slutet på 1970-talet. Var inte god.

  SvaraRadera
 2. Vi har fått en dylik korvapparat men den är röd och märkt Sibylla. Den stod på kiosken i Dorotea och jag håller med Larsson - korven var inte god men hela korvautomaten är kul att ha kvar i rent nostalgiskt syfte.

  SvaraRadera
 3. Det fanns en i Föllinge med på 70 talet. En röd. Korven smakade konstigt gott.
  /Lena

  SvaraRadera
 4. En Husqvarna stod utanför Wennerdahls bensinstation i Slite på Gotland på slutet av 70-talet. Som barn fullkomligt älskade jag den korven o allt meck med att stoppa i pengar, spänningen och väntan under allt skrammel tills korven var klar. Hylsan var het och korven smakade ungefär som sibyllas kokkorv på bensinmackar idag.
  Det finns en maskin vid 56:ans Cafe på vägen ut mot Fårö, dock inte i drift tyvärr

  SvaraRadera
 5. Det fanns en i Johannelund, Linköping någon gång mellan 1970 - 75./ Christer

  SvaraRadera
 6. Det fanns en utanför järnvägsstationen i Hallsberg, vid kanten på parkeringen, på 80-talet.

  SvaraRadera
 7. Det fanns en på Åkeshovs simhall i Stockholm, sent 60-kanske var det 70-tal. Korven var god.

  SvaraRadera
 8. Fanns en i Grängesberg på 70-talet. Korven var god men brännhet

  SvaraRadera
 9. Även Sollentunabor kunde njuta av denna uppfinning. Automaten var placerad vid Lill Hersby kiosk på Sollentunavägen. Man fick bygga ihop sin korv med bröd själv. Korven kom ut i en plastcylinder. Brödet i en liten påse och jag tror att det även följde med en liten påse senap :-)

  SvaraRadera