onsdag 7 mars 2012

The Big Bus

 
Igår kopplades fibernätet in i vårt hus så nu kör Perra 100 Mbit/s bredband! Hade fått tips om denna film från en kollega, så det blev biokväll. Om filmen var bra? Nja, inte en rulle jag skulle köpa själv, men själva bussen var rätt häftig!
"The Big Bus" är en film från 1976 som driver med katastroffilmer, en typ av filmer som var populära då. Den handlar om en non-stopresa mellan New York och Denver i en enorm buss, "Cyclops". På resan förekommer bl.a. bomber, explosioner, jordbävningar, kannibalism och elaka oljeshejker. Filmen fick dåliga recensioner vid premiären, men har senare fått lite av kultstatus. Bussen i filmen är kärnkraftsdriven (!), men var i verkligheten naturligtvis försedd med konventionell motor. Det är en dubbeldäckad ledbuss med 16 dubbelhjul. Namnet "Cyclops" har den på grund av den stora strålkastaren på bussens front. I filmen är Cyclops utrustad med bowlinghall, cocktailbar i orientalisk stil, lounge med pianobar, pool, matsal, badrum i guld och marmor med nedsänkt badkar, kök, automatiskt system för utvändig tvätt och dessutom ett system för automatiskt byte av hjul under körning. Fordonet har plats för 110 personer. 


Det kan jämföras med turistbussen "Neoplan Jumbocruiser", en dubbeldäckad ledbuss med bekväma sittplatser för 80 personer. Denna tyska buss byggdes i olika versioner 1975-1992. 


Cyclops var ett monster som skapades av scenografen Joel Schiller. Många scener filmades i studio och en stor del av bussen var bara ett tomt skal. Bussen var i själva verket gjord i två delar som kunde köras var för sig. Den bakre halvan av bussen var bemannad med en förare som hade till uppgift att styra denna del. Han kunde ibland inte se något, utan styrde då via radio.
Enligt uppgift är bussen skrotad. 
Som kuriosa kan nämnas att i filmen medverkar skådespelaren Larry Hagman, senare känd som J.R. Ewing i Dallas.
Naturligtvis serverar jag här ett litet filmklipp med denna speciella buss.
video

3 kommentarer:

  1. Ja inte skulle då jag vilja möta detta monster efter vägen! =)

    SvaraRadera
  2. Varför har dem 2 chaufförer med en varsin ratt ifram? rätt knasigt bara det.

    SvaraRadera
  3. Jag har provkört Solaruten i Zell am Zee för många år sedan Leif Vikingbuss

    SvaraRadera