måndag 6 februari 2012

Tältstaden vid Tylösand

Lite masonitnostalgi igen.
I början av 1920-talet började ungdomar från Halmstad att slå upp tält i Tjuvahålan vid Tylösand. Området fick snabbt smeknamnet ”Tältstaden”. I början handlade det om oorganiserad ”vild camping”, men 1925 styrdes verksamheten upp och Tylösands Havsbad började ta ut ett arrende på 25 kr per tältplats och år. Dessutom fick tältarna tillgång till vattenI början var det enkla tält med en stång i mitten och på golvet låg ofta gamla trasmattor. Skafferiet utgjordes av en trälåda, som grävdes ner under golvet. Den ersattes efter hand av en plåtkista för att bättre hålla myror och tvestjärtar borta från  matvarorna. 

Med tiden blev tälten allt mer ombonade och så småningom byttes segelduken ut mot det nya materialet masonit. Taken blev högre och man kunde stå rak inomhus. Efter hand som åren gick, förbättrades de enkla masonitstugorna bit för bit och i dag finns det 303 stugor på vardera 24 kvadratmeter förutom altan, samt 52 stugor om 30 kvadratmeter med sovloft. De flesta är vita och ser i stort sett likadana ut. Samtliga stugor har i dag vatten, avlopp och elektricitet. Stugorna är mycket attraktiva och kan idag kosta en miljon kronor eller mer.
På midsommarafton samlas man runt egen midsommarstång. Dragspel och fiol svarar för musiken.
Tältstaden med midsommarstång.
Tältstaden 1950

2 kommentarer:

  1. Området ser nog ganska sig lik ut idag, var nere där för något år sedan och det är väl mest småstugor där nu som du skriver. Affärsbyggnaden ligger nog kvar där den ligger på vykortet.

    SvaraRadera
  2. Så roligt att se dessa bilder. Varje sommar i min barndom bodde vi i stuga nr 218.
    Mamma och pappa ägde 2 stugor - dom skulle man väntat med att sälja!
    Många fina minnen har jag ialla fall!

    SvaraRadera