torsdag 23 februari 2012

Miniland

I Halmstad ligger Miniland som invigdes 1966. Där finns ett hundratal modeller av kända svenska byggnader i skala 1:25. Så här beskrevs anläggningen på 70-talet: 

"I Halmstad, 75 km norr om Helsingborg och vid vägen till Sveriges största badort Tylösand ligger Miniland, Sverige i miniatyr. Här kan man på någon timme se alla viktiga och pittoreska svenska slott, domkyrkor och andra byggnader i en attraktiv parkanläggning. Skalenliga bilar, båtar och tåg rör sig på ett naturligt sätt. Det finns ett förtjusande sagoland och en bra matservering. Miniland får ni inte missa!"


Trevliga bilmodeller på gatorna i Miniland.
Bild: ica-historien.se


Miniatyr av Eolbolagets nya huvudkontor i Göteborg.
Bild: ica-historien.seBild: landgången.se


Bild: aventyrslandet.se

Efter ett ägarbyte 2005 bytte man namn till Halmstad Äventyrsland och samtidigt utökades parken med fler attraktioner. Nu finns där också ett vattenlandkaruseller och en dinosauriepark med modeller av dinosaurier i naturlig storlek.

3 kommentarer:

 1. Där var jag i slutet av 60-talet. Då var jag kanske något för gammal för att gilla det.

  SvaraRadera
 2. Jag besökte Miniland när det var nytt, tillsammans med mamma och pappa. Pappa fotograferade mig tillsammans med de fina husmodellerna, den ena efter den andra. När vi kom hem till Mölndal från resan skulle pappa skicka in filmrullen för framkallning men kameran var tom. Han hade glömt att sätta in filmen i kameran. Minnet av besöktet finns dock kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag glömmer man att sätta i minneskortet... ;-)

   Radera