fredag 3 februari 2012

Itera och Bowden Spacelander

1946 designade Benjamin Bowden en fantastisk cykel inför mässan “Britain Can Make It". Den gjordes som prototyp i aluminium men ansågs för dyr att producera. 
Originalet Bowden Spacelander
1960 började den tillverkas, men då i det nya materialet glasfiberplast. Då hade också strålkastare och bakljus integrerats. Endast 522 st hann tillverkas och om ni idag hittar någon som är till salu, får ni vara beredda att betala minst $ 20.000, alltså ca 140.000 kronor...  Ni som tror att svenska Itera var världens första plastcykel har alltså fel. Itera tillverkades i formsprutad kompositplast, medan Bowden gjordes i glasfiberarmerad plast. 


1982 lanserades med dunder och brak, plastcykeln Itera. Den tillverkades i Vilhelmina. Cykeln blev ingen försäljningssuccé eftersom den hade dålig stabilitet, var alltför tung, och för dyr. Drygt 15 000 cyklar tillverkades.
Här är några bilder på den svenska plastcykeln Itera.
Itera Touring
Itera Racing
En annons för plastcykeln Itera, Evighetsmaskinen...
Klicka för större bild
Om ni vill fördjupa er ytterligare i Iteras historia och lansering, så kan jag rekommendera en bra sida som finns HÄR. Där finns bl.a. beskrivet hur Statsföretag, alltså vi skattebetalare, var med och finansierade detta vansinnesprojekt.
BONUSMATERIAL FÖR HERRAR ÖVER 18 ÅRDet har framförts önskemål från en av mina trogna bloggföljare om lite mer vågade bilder på Bowdens cykel, så här kommer några... Kanske även min vän Stefan A är intresserad?
Skor och handskar, ja man ska inte cykla naken...
2 kommentarer:

  1. Man tackar,gärna mera trummor. STEFAN

    SvaraRadera
  2. Fina kurvor ,på cycklarna, simon

    SvaraRadera