fredag 17 februari 2012

IBM på Vasaloppet 1969


Deltagarna i Vasaloppet 1969 hade en liten men viktig nyhet fästad vid sin nummerlapp - ett inplastat kort med deras startnummer. Med dagens mått var IT-lösningen inte särskilt sofistikerad, men den fungerade:
  • När en åkare kom i mål i Mora rev en funktionär bort startkortet och stämplade det med tiden. Korten samlades på spett och transporterades till IBM i församlingshemmet.
  • Bildskärmar förekom på den här tiden mest i science fiction-filmer och det fanns definitivt inga i Mora. I stället stansade frivillig personal från IBMs idrottsklubb in startnummer och tid på hålkort.
  • Därefter plockade hålkortsmaskinerna fram information om namn och klubb ur det kartotek med 6 857 kort - ett per deltagare - som hade stansats när anmälningarna togs emot. Resultatlistor sammanställdes och skrevs ut på stenciler.
  • Som datanät både vid insamlingen och distributionen av data fungerade snabbfotade skolungdomar som sprang mellan målet, församlingshemmet och tävlingsexpeditionen.
  • När den sista åkaren hade gått i mål producerade IBM på bara några timmar även deltagarlistor i namnordning och klubbordning, vilket imponerade stort på både Vasaloppsledningen och den samtida pressen.
Hålkortsmaskinerna var tunga - bara en s k tabulator vägde 1,5 ton - så församlingshemmets parkettgolv täcktes med skivor av lamellträ som skydd mot trycket. Två stora lastbilar behövdes för att transportera maskinerna till Mora.


Källa:IBM

2 kommentarer: