torsdag 26 januari 2012

Snoddas

Idag är det 60 år sedan Snoddas slog igenom med melodin "Flottarkärlek". Han var en framgångsrik bandyspelare i Bollnäs GIF, nykterist, icke-rökare och aktiv inom frisksportarrörelsen. Gösta "Snoddas" Nordgren föddes 30 dec 1926 och avled 1981, bara 54 år gammal. Det finns två versioner om namnet "Snoddas".
Version 1: Göstas pappa, Kalle Nordgren, var bland annat fiskhandlare och sålde kondomer och kallades därför "Gummi-Kalle" eller "Kådis-Kalle". Sonen Gösta hängde ofta med i strömmingsbilen och fick därför öknamnet "Gummisnodden", senare "Snoddas".
Version 2: Snoddas pappa körde droska och höll på med däck och kallades därför för "Gummi-Kalle" och naturligtvis kallades hans son då för "Gummisnodden", senare "Snoddas".
1952 skulle Giffarna, där Gösta nu var med i A-laget, spela final på Söderstadion. På samma resa passade Gösta på att medverka i Lennart Hylands radioprogram, Karusellen. Han sjöng "Flottarkärlek" och berättade om sitt enkla sätt att leva. Det blev en braksuccé !!!
Snoddas med VW i Garphyttans Folkets Park 1952
Han blev omåttligt populär och det utbröt en fullkomlig Snoddasfeber i hela landet. Många av de publikrekord som sattes i folkparkerna runt om i sverige stod sej ända in på 1980-talet.
Redan 1953 hade "Flottarkärlek" sålt i 100.000 exemplar och blev Sveriges första diamantskiva. Skivan har totalt sålt c:a 500.000 ex. Pengarna strömmade in och VW:n byttes till en Porsche.
Snoddas med sin Porsche, men vem är damen?
Tidningarna skrev spaltmeter efter spaltmeter.


En rolig bild som visar fordonet han använde när han skulle ut och fiska på isen.

Och här har vi Snoddas hos Hyland i Karusellen 26 jan 1952. Lyssna och njut! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar