tisdag 31 januari 2012

Masonite och bilfodral

I Sverige introduceras ”Masonite” på Stockholmsutställningen 1930.
Masonites paviljong vid Stockholmsutställningen 1930
Det börjar som ett misstag. År 1924 försöker Thomas Edisons chefsingenjör William Mason tillverka papper av överbliven träflis. En dag glömmer han att stänga av en av experimentpressarna när han går på lunch. Pressen har en läckande ventil och massan utsätts för extra mycket tryck och värme. När Mason kommer tillbaka efter lunch upptäcker han att trämassan har pressats ihop till en hård och böjlig skiva. En ny tillverkningsmetod är upptäckt: Mason-metoden. Mason döper träfiberskivan till Masonite.
Materialet blir snabbt populärt. Det är formbart och som gjort för stora släta ytor.
Inomhus är det framförallt köken som kläs in med masonitskivor. Tuberkulosen härjar och i kampen mot ”Lort-Sverige” strävar man efter att hemmen ska kunna hållas rena. I hygienens namn täcks dammsamlande pärlspont och spegeldörrar över med fräscha skivor av Masonite. Gamla nedslitna inomhusmiljöer blir mer lättskötta och ser plötsligt moderna ut. 
Idag kan man i många hus "fynda" vackra spegeldörrar och andra snickerier bakom påspikade masonitskivor. Det har jag gjort i två av de hus jag ägt.


Ett masonitgarage var det många som byggde på 50-talet. Svenska byggnadsvårdsföreningen skriver så här om de få masonitgarage, ”bilfodral”, som ännu finns kvar:  "Den som på sin tomt har det monteringsfärdiga masonitgaraget "Perfekt” från Åseda Träindustri, bör vårda det väl och bevara det för eftervärlden."
Här en artikel om den tyska byggmästaren E. Lukas billiga bilfodral. Klicka som vanligt på bilden för större text.

2 kommentarer:

  1. Man byggde ju även hemgjorda bilar - ja, i alla fall karossen, i massonit när det begav sig.

    SvaraRadera
  2. Masonite...framtidens material! Finns det någon där ute som har en ritning till sommarstugan med samma form som ovanstående garage. Jag vill...alltså inte Elisabeth vill nämligen ha en sån!

    SvaraRadera