tisdag 31 januari 2012

Helsingborgs Campingklubb

På tal om Masonite i ett tidigare inlägg, så finns det ju fler användningsområden för detta fantastiska material. Sommarstugebyggen var ju under en period väldigt populärt.
Vid kusten norr om Helsingborg, mellan Kulla Gunnarstorp och Domsten, ligger Helsingborgs campingklubb. Campingen är unik i sitt slag. Istället för tält och husvagnar rymmer platsen under sommarhalvåret små ihopfällbara hus i masonit. Föreningen startade år 1933 med en campingplats för tält. Tälten utvecklades sedan successivt, först med trägolv, sedan masonitväggar och slutligen sadeltak. Tanken var att ha kvar känslan av campingliv men att få det mer bekvämt. 
De små husen byggs än idag efter enhetliga ritningar och är 5 x 2,80 meter stora och har en höjd av 2,15 meter. Även färgsättningen är reglerad, väggarna är vita och taken gröna. Husens delar bultas ihop och är på så sätt demonterbara. 
De ligger spridda i strandskogen mellan buskar och träd, utmed havet. På platsen finns också en festplats med flaggstång och en scen som byggdes 1945. Masonithusen, knappt 50 till antalet, monteras upp i april varje år och senast i oktober tas de ner igen. Under vinterhalvåret finns få spår efter den by som finns på platsen varje sommar. De permanenta uthus där de nedmonterade husen förvaras och plattor på marken är det enda som syns.

2 kommentarer: