fredag 13 januari 2012

Biografen Roxy vid Kyrkbytorget

Jag växte upp på Hisingen i Göteborg. I närheten fanns Kyrkbytorget som var ett typiskt 50-talstorg. Där fanns bl.a. Konsum, postkontor, bank, fiskaffär, sybehörsaffär, tobaksaffär, apotek, blomsteraffär m.m. Det fanns t.o.m. ett litet "varuhus". Idag kämpar Coop Nära, Kyrkbytorgets Ur & Optik och några affärer till för sin överlevnad. Apoteket lades ner för några år sedan, men har nu återuppstått. Posten och banken är borta.

På Kyrkbytorget låg postkontoret Göteborg 21 och Lundby Textil. Två bankomater fanns på detta torg, idag finns det ingen.
Bild: Postmuseum

Vid torget låg biograf Roxy. Där gick man på matiné och såg Tarzan och pangpang-filmer. Biografen öppnade 15 nov 1956 och  stängde 28 mars 1965. Här är en bild på Kyrkbyns Folkbibliotek, och till höger syns biografen Roxy. 


Så här såg det ut januari 2012. Biblioteket är kvar, men har varit ständigt nedläggningshotat. Där biografen tidigare fanns, är det nu något som heter "Fixarna". De presenterar sig så här på nätet: Ett socialt arbetskooperativ i Göteborg som står till tjänst med praktiskt arbete såsom trädgårdsarbete, måleri, transporter, röjning, reparationer, montering, cykelreparationer/-försäljning.

Kyrkbyns folkbibliotek.

Barnavdelningen.

4 kommentarer:

 1. Tänk att även staden utarmas på service...vart ska allt sluta?

  SvaraRadera
 2. Kul, jag åkte förbi där före jul och reagerade också på Fixarna-skylten och undrade vad dom syssslade med.

  SvaraRadera
 3. Minns biblioteket, dofterna och barnrummet
  ...


  SvaraRadera
 4. Gick första klass i samlingssalarna ovanför biblioteket

  SvaraRadera